Takaisin

Puhtaan veden merkitys kirkastuu koululaisille

Haapaniemen koulun oppilaat Kuopiossa saivat vastikään hyvän tietopaketin puhtaasta vedestä ja sen merkityksestä, kun apulaisprofessori Amit Bhatnagar Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitokselta johdatteli heitä veden, kemian ja vedenpuhdistamisen maailmaan. Koululaisille suunnatut työpajat jatkuvat myöhemmin tänä keväänä koululaisten vastavierailulla Itä-Suomen yliopiston laboratorioihin.

Apulaisprofessori Amit Bhatnagar johdatteli Haapaniemen koululaisia vedenpuhdistamisen maailmaan.

Työpajat ovat osa Pohjois-Savon liiton Our Water Consciuous Land Suomi 100 -hanketta, jonka tarkoituksena on vahvistaa suomalaisten syvää ja pitkäaikaista suhdetta veteen. Itä-Suomen yliopisto on yksi hankkeen kumppaneista. Hankkeen puitteissa yliopiston tutkijat ovat tehneet kouluvierailuja veteen liittyvien asioiden tiimoilta. Mainostoimisto Ad-Kiivi ja kirjailija Timothy D. Walker ovat olleet päävastuussa työpajojen läpiviennistä, ja hanketta suojelee stand up -koomikko Ali Jahangiri.

Ali Jahangiri (vas.) ja Amit Bhatnagar Haapaniemen koululla.

Itä-Suomen yliopistolla tehdään paljon tutkimusta, joka liittyy puhtaaseen veteen. Ympäristö- ja biotieteiden laitoksen vesitutkimus pyrkii ymmärtämään ja tarjoamaan kestäviä ja innovatiivisia ratkaisuja moniin erilaisten vesiympäristöjen haasteisiin. Helsinki Challenge -tiedekilpailussakin mukana oleva 3A Water -tiimi sovelletun fysiikan laitokselta puolestaan kehittää parhaillaan menetelmää pienten metallipitoisuuksien mittaamiseen vedestä suoraan näytteenottopaikalla. Yliopiston yhteistyö erilaisten sidosryhmien, yritysten ja asiantuntijoiden kanssa sekä juhlistaa Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä että katsoo pitkälle tulevaisuuteen, sillä tavoitteena on kasvattaa tulevia sukupolvia luomaan edellytyksiä puhtaalle juomavedelle.

Suomi 100-juhlavuosi näkyy Itä-Suomen yliopistolla monin eri tavoin. Yliopiston juhlavuoden päätapahtuma on yleisölle avoin Studia Generalia -tapahtumasarja Itäsuomalaista huippututkimusta 1970-luvulta nykypäivään – itsenäisen Suomen sivistyksen puolesta. Sarjasta on toteutettu keväällä kolme tapahtumaa, ja syksyllä ovat vuorossa Joensuussa pidettävä Metsä ja puu -tapahtuma ja Kuopiossa järjestettävä Lasten hyvinvointi ja yhteiskunnan vastuu – 100-vuotiaan Suomen lapset -tapahtuma. Tapahtumat ovat seurattavissa myös suoratoistona. Itä-Suomen yliopisto on myös kumppanina lukuisissa muissa Suomi 100-juhlavuoden hankkeissa.

Lisätietoja:

Yhteyspäällikkö Soile Kosunen, p. 0503750287, soile.kosunen(at)uef.fi
Koordinaattori Roseanna Avento, p. 0403553828, roseanna.avento(at)uef.fi

Apulaisprofessori Amit Bhatnagarin tutkimusryhmä: http://bhatnagargroup.org/

Our Water Conscious Land Facebookissa: https://www.facebook.com/ourwaterconsciousland/?fref=ts

Itä-Suomen yliopiston Suomi 100 -tapahtumat: http://www.uef.fi/fi/web/suomi100

Ympäristö- ja biotieteiden laitos: http://www.uef.fi/web/envbio

3 A Water -tiimin blogi: https://blogs.uef.fi/3a-water/