Professori Jopi Nymanilta kulttuurienvälistä kirjallisuutta käsittelevä kirja

Arvostettu kansainvälinen tiedekustantaja Brill julkaisi huhtikuussa Itä-Suomen yliopiston professori Jopi Nymanin kulttuurienvälistä kirjallisuutta käsittelevän englanninkielisen kirjan Displacement, Memory, and Travel in Contemporary Migrant Writing. Englanninkielistä kauno- ja muistelmakirjallisuutta tarkastelevassa teoksessa kiinnitetään erityistä huomiota pakolaisuuden, siirtolaisuuden ja uuden identiteetin rakentamiseen kertomakirjallisuudessa.

Tutkimuksessa tarkastellaan erityisesti englanninkielisen kirjallisuuden välittämiä kuvia siirtymiin Afrikasta Eurooppaan sekä uuden eurooppalaisuuden muodostumiseen liittyviä ongelmia. Tarkasteltaviin kirjailijoihin kuuluu keskeisiä jälkikoloniaalisia kirjailijoita kuten Britanniassa vaikuttavat Caryl Phillips ja Abdulrazak Gurnah sekä uutta eurooppalaisuutta rakentava sudanilais-brittiläinen Jamal Mahjoub. Tutkimuksen mukaan erilaiset paikaltaan siirtymisen kokemukset ja muistaminen ovat keskeisellä sijalla uuteen yhteiskuntaan ja kulttuuriin kiinnittäytyessä.

Teos edustaa Rajojen, liikkuvuuden ja kulttuurien kohtaamisen tutkimusta, joka on yksi Itä-Suomen yliopiston keskeisistä huippututkimusalueista. Englannin kielen ja kulttuuri professori Jopi Nyman on yksi tutkimusalueen johtajista.

Jopi Nyman. Displacement, Memory, and Travel in Contemporary Migrant Writing. Leiden: Brill, 2017. ISBN 978-90-04-34205. 251 sivua.

Jopi Nyman, jopi.nyman(at)uef.fi, puh. 029 445 2143