Perinteisessä kansainvälisessä maisteriohjelmassa tutustutaan eurooppalaisiin metsiin biotalouden näkökulmasta

MSc European Forestry -ohjelma alkoi elokuussa johdantokurssilla, johon osallistui tällä kertaa 18 opiskelijaa kymmenestä eri maasta. Kansainvälisessä, kaksivuotisessa Erasmus Mundus -koulutusohjelmassa opiskellaan kestävää resurssienhallintaa ja biotaloutta, ja tavoitteena on saada uusia näkökulmia metsätalouteen Euroopassa.

Ensimmäinen alan kansainvälinen koulutusohjelma starttasi Itä-Suomen yliopistossa jo vuonna 2002. Ohjelmasta on tähän mennessä valmistunut jo yli 200 maisteria, opiskelijoita on ollut yhteensä 283 — jopa 63 eri maasta.

— Koulutusohjelmamme on perinteikäs, osa partnereistamme on vain vaihtunut matkan varrella. Tällä hetkellä mukana ohjelmassa on kuusi eurooppalaista yliopistoa, sekä muina partnerimaina Brasilia, Kanada ja Kiina, kertoi koulutusohjelman koordinaattori Marjoriitta Möttönen metsätieteiden osastolta.

Kuvassa: Vierailevat opettajat Lluís Coll, Jan Kašpar ja koulutusohjelman koordinaattori Marjoriitta Möttönen.

— Koulutusohjelmassa edistetään myös opettajien liikkuvuutta; apurahalla voi mennä opettamaan muihin ohjelman yliopistoihin, ja vastaavasti me voimme kutsua muista yliopistoista opettajia opettamaan kursseillemme.

MSc European Forestry -ohjelman johdantokurssilla opiskelijat pääsivät jo retkeilemään muun muassa Kolilla ja Ruunaalla, sekä tutustumaan useisiin metsäalan yrityksiin. Ensimmäisenä opiskelukesänä on myös luvassa kuukauden mittainen yhteinen Euroopan kenttäkurssi, jossa opiskelijat tutustuvat metsätalouteen Romaniassa, Saksassa, Itävallassa, Ranskassa ja Espanjassa.

—Toinen opiskeluvuosi suoritetaan jossakin viidestä eurooppalaisesta partneriyliopistosta, ja opintoihin kuuluvan kahden kuukauden työharjoittelun voi tehdä vaikka Kiinassa tai Kanadassa. Meiltä saatava tutkinto on aina kaksoistutkinto jonkin partneriyliopistomme kanssa, Möttönen kuvaili.

—Kehitämme koulutusohjelmaa jatkuvasti yhteistyössä muiden partneriemme kanssa. Nyt mukaan on saatu enemmän itäeurooppalaista näkökulmaa romanialaisen partnerimme kautta. Päivitämme kurssiohjelmaa myös työelämässä tapahtuvien muutosten mukaisesti.

Möttösen mukaan tiiviillä johdantokurssilla oli opettamassa viisi vierailevaa opettajaa.

—Oli mukavaa, että pääsimme ensimmäistä kertaa järjestämään kurssilla myös valmistumisjuhlan ja alumnitapaamisen, hän sanoi.

—Ensimmäisen vuoden opiskelijat tutustuivat meiltä jo valmistuneisiin, ja kuulivat lyhyet esittelyt missä alumnit ovat nykyään töissä.

Keskusteleva ote yllätti positiivisesti

Johdantokurssiin kuului useita paneelikeskusteluita, muuan muassa siitä miten metsien suojelua voitaisiin yhdistää taloudelliseen tuottavuuteen.

Keskusteleminen ei kuulu vielä tavalliseen opetus- ja oppimistapaan prahalaisessa yliopistossa.

—Saan täältä myös uusia ideoita oman opetukseni kehittämiseen, kertoi Jan Kašpar Czech University of Life Sciences Praguesta. Kašpar opetti johdantokurssilla vuoristometsien käytön suunnittelua ja näiden monipuolista käyttöä.

Kurssin toinen vieraileva opettaja, Lluís Coll University of Lleidasta taas opettaa metsänsuojelua ja -dynamiikkaa, erityisesti Välimeren alueen metsien näkökulmasta.

—Metsien suojelu ja taloudellinen käyttö ovat perinteisesti olleet vastakkaisia asioita, mutta nyt yritämme löytää keinoja yhdistää molempia näkökulmia, Coll kuvaili.

— Minusta on erittäin mielenkiintoista kuulla opiskelijoiden ajatuksia aiheesta. Molemmat toiminnot on mielestäni mahdollista yhdistää samalle alueelle, biodiversiteettiä vahvistamalla.

— Haluan silti toimia keskusteluissa puolueettomana moderaattorina, joka ei vain esittele omia ideoitaan.

Oppia viedään omaan kotimaahan

Filippiiniläinen Karen Mae Magtibay ja brasilialainen Raul de Paula Pires olivat molemmat etsineet sopivaa maisteriohjelmaa ulkomailta omien opintojen edistämiseen. Magtibayn ystävä oli jo aikaisemmin opiskellut samassa ohjelmassa. Pires puolestaan on kiinnostunut kaukokartoituksesta, jossa hänen mielestään Itä-Suomen yliopisto on maailman huippuja.

Kuvassa: Karen Mae Magtibay ja Raul de Paula Pires.

— Haluan enemmän tietoa eurooppalaisista metsistä ja toimintastrategioista, sillä ne ovat aivan erilaisia kuin kotona Filippiineillä, sanoi Magtibay.

—Toivottavasti voin soveltaa uutta tietoa omassa maassani. Minua kiinnostaa tulevaisuudessa erityisesti metsätalouspolitiikka, sekä metsien ja muiden resurssien hallinta.

— Minä haluan perehtyä metsäekosysteemin mallintamiseen kaukokartoitusta käyttäen, kertoi de Paula Pires.

Teksti: Marianne Mustonen
Kuvat: Varpu Heiskanen