Optiikan kesäkoulu tuo virtuaalitodellisuuden alan huippuammattilaiset Joensuuhun

Joensuussa järjestetään kahden viikon Optiikan kesäkoulu (19.8.-30.8.2019), jonka aiheena on tällä kertaa virtuaali- ja lisätty todellisuus (VR/AR). Aihetta käsitellään virtuaalilasien suunnittelun, niihin käytettävien materiaalien ja osien, sekä käyttäjäkokemusten ja sovellutusten kautta.

Fotoniikan instituutilla on pitkä historia virtuaalilaseihin liittyvän teknologian ja materiaalien taustalla, nykyään vahvan tutkimuksen lisäksi instituutti kouluttaa runsaasti asiantuntijoita alan yrityksiin. Joensuussa on järjestetty Optiikan kesäkouluja joka vuosi, vuodesta 1995 lähtien. Kesäkoulu kerää osallistujia niin Aasiasta, Euroopasta kuin Afrikastakin, yhteensä noin 55 henkilöä.

Kesäkoulun puhujat ovat huippuasiantuntijoita Suomesta ja ulkomailta. Heihin kuuluu muun muassa AR -teknologioiden parissa Nokialla, Vuzixlla ja Microsoftin Hololens -projektissa elämäntyönsä tehnyt Tapani Levola. Bernard Kress on Microsoft Hololensin optinen arkkitehti ja partneri, jolla on 20 vuoden kokemus optisten järjestelmien suunnittelusta, testauksesta ja valmistuksesta. Optisen suunnittelun asiantuntija pietarilaisesta ITMO yliopistosta on CAD Opto-Information and Energy Saving Systems -laboratorion johtaja Irina Livshits.

Oulun yliopistosta kesäkouluun on tulossa virtuaalitodellisuuden laitteiden ja ihmisen rajapintaa tutkiva Steven LaValle tutkimusryhmänsä kanssa. LaValle on urallaan ollut tutkimusjohtajana Huaweillä, sekä perustanut virtuaalitodellisuuslaseja kehittävän Oculus VR:n. Mukana ovat myös lisätyn todellisuuden laseihin linssejä tekevän Dispelixin perustaja ja CTO Juuso Olkkonen, Walking Dead sarjaan perustuvan paikkasidonnaisuuteen pohjautuvan AR-pelin ”Our World” kehittäneen Next Gamesin Mixed Reality Director Riku Suomela, ja katseenseurantaan tutkimuksensa kautta perehtynyt sekä SeeTrue Technologies perustaja, apulaisprofessori Roman Bednarik.

Kesäkoulun kautta kansainvälisiin maisteriopintoihin

Itä-Suomen yliopiston virtuaalitodellisuuteen liittyvä osaaminen sai tunnustusta vastikään Euroopan komission nimittäessä Instituutin Master of Science in Imaging and Light in Extended Reality -maisteriohjelman yhdeksi kolmesta ensimmäisestä Erasmus Mundus ohjelmasta Japanin kanssa.

Kesäkoulussa tutustutaan myös lääketieteen VR/AR sovellutuksiin Kuopion Mikrokirurgiakeskuksessa, etäopiskelumahdollisuuden tarjoavaan uraauurtavan SmartLab konseptiin, Joensuun Tiedepuistossa sijaitsevaan uuteen VR/AR laboratorioon, sekä Riverian virtuaalisiin oppimisympäristöihin.

Kesäkoulu järjestetään yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston fysiikan ja matematiikan laitoksen, Joensuun Fotoniikan koulutuspolku -hankkeen, sekä Photonics Finland -järjestön kanssa. Kesäkoulu on rahoitettu osin Euroopan aluekehitysrahaston tuella.

Median on mahdollista haastatella kesäkoulun puhujia. Sovittehan haastatteluajasta etukäteen Sara Peltolan kanssa.

Lisätietoja: Itä-Suomen yliopiston fysiikan ja matematiikan laitoksen johtaja Jyrki Saarinen, p. 050 505 7700, jyrki.saarinen (a) uef.fi

Yhteyshenkilö kesäkoulun puhujien haastatteluja varten: Sara Peltola, p. 050 5134 815, sara.peltola (a) uef.fi

Kesäkoulun ohjelma ja lisätiedot: http://www.uef.fi/en/web/photonics/joensuu-summer-school-on-optics