Opiskelijat kehittävät terveyttä kiertotalouden periaatteilla Living Lab -kurssilla

Kauppatieteiden laitoksen opiskelijat ovat toteuttaneet innovaatiojohtamisen Living Lab -kurssilla terveyteen ja kiertotalouteen liittyviä projekteja yhteistyössä kumppaneidensa kanssa. Samalla opiskelijat ovat oppineet nopean projektin johtamista, tiimityötä ja esiintymistä.

Living Lab -kurssilla opiskelijatiimit ideoivat omat projektinsa loppukäyttäjien tarpeista käsin, ja opettajan tehtävänä on sparrata projektien etenemistä.

– Tällä kurssilla opettajat eivät seisoneet luokan edessä vaan istuivat ringissä opiskelijoiden kanssa, osallistujat totesivat tyytyväisinä kurssin lopussa.

Kurssin opettajat professori Päivi Eriksson ja tutkija Ville-Veikko Piispanen ovat mieltyneet Living Lab -työtapaan, joka tuottaa hienoja projekteja ja runsaasti työelämässä tarvittavaa osaamista. Kurssilla on paljon vapauksia, mutta muutama rajoitekin on sovittu.

– Kaikissa tiimeissä pitää olla jäseninä naisia ja miehiä, vähintään kahdesta maasta ja eri pääaineista, Eriksson ja Piispanen kertovat.

Opiskelijat Iida Hellsten ja Linda Aheristo esittelevät Nutly-tiimin työtään.

Illallisseuraa ikäihmisille, terveellisiä välipaloja työpaikoille ja kierrätysoppia kielikurssilaisille

Soossia ja seuraa -tiimin projektin alkupiste oli palvelutalossa asuvan isoäidin tarve saada illallisseuraa. Projektista kasvoi nopeasti eri oppilaitosten yhteistyötä kehittävä konsepti, kun tiimi lyöttäytyi yhteen Savonia-ammattikorkeakoulun ja Savon ammatti- ja aikuisopiston kanssa.

– Projektista tuli niin innostava, että haluamme jatkaa sitä vapaaehtoistyönä kurssin jälkeen, tiimi kertoo.

Nutly-tiimi hankki puolestaan toimeksiannon yritykseltä, joka toimittaa työpaikoille terveellisiä välipaloja. Tiimi teki monenlaisia kestävää liiketoimintaa edistäviä parannusehdotuksia, joista yrityksen toimitusjohtaja antoi erinomaista palautetta. Myös innostuneet tiimiläiset tunsivat olevansa kuin ammattikonsultteja.

Yhteistyö Kuopion monikulttuurikeskus Kompassin kanssa oli lähtökohtana Art of Recycling -tiimille, joka halusi edistää maahanmuuttajien sopeutumista viettämällä yhdessä aikaa kierrätysasioiden opettelun parissa. Tiimi toteutti kielikurssilaisille opetuskerran, jossa kokattiin ja kierrätettiin yhdessä. Samalla syntyi opetuskonsepti, jota voidaan käyttää muillekin ryhmille.

– Haasteena oli tuottaa visuaalinen, selkeä ja yksinkertainen oppimistapa, koska yhteistä kieltä ollut, tiimin jäsenet kertovat.

Uudenlaisia vesipisteitä ja yrityskiihdyttämö kampukselle

Easy Water -tiimi havaitsi, että yliopistolla on vaikea saada hanavettä omaan pulloon. Ylioppilaskunnan kanssa opiskelijoille tehty nopea kysely vahvisti tarpeen, ja yhteiseksi tavoitteeksi tuli uudenlaisten vesipisteiden saaminen yliopiston tiloihin.

– Opiskelijan kannattaa huolehtia riittävästä vedenjuonnista, ja meidän puhdas hanavesi on ekologisesti parempi valinta kuin pullotettu vesi, tiimi muistuttaa.

Cockpit-tiimi veti aloittaville terveys- ja hyvinvointialan yrityksille työpajoja, joissa mietittiin liiketoiminnan kehittämistä kiertotalouden periaatteita hyödyntäen.

– Kiertotalous ei ollut kovin tuttu käsite yrityksille, joten uutuusarvoakin löytyi.

Samalla tiimi rekrytoi osallistujia yliopiston Kukkola-rakennuksessa päämajaansa pitävän Kuopio Entrepreneurship Societyn kesäkiihdyttämöön.

Opiskelijat hankkivat kurssin aikana runsaasti yhteistyökumppaneita, joita he haluavat yhdessä kiittää.

– Meihin suhtauduttiin hyvin myönteisesti, ja saimme monenlaista tukea ja apua erittäin tiiviissä aikataulussa, kurssilaiset kertovat.

Päivi Eriksson, professori, kauppatieteiden laitos, Itä-Suomen yliopisto, p. 0400 219482, paivi.eriksson(at)uef.fi

Ville-Veikko Piispanen, tutkija, kauppatieteiden laitos, Itä-Suomen yliopisto, p. 040 3553982, ville-veikko.piispanen(at)uef.fi