Olemmeko menettämässä koulutuksen avulla rakennetun hyvinvointivaltion? – Aikuiskasvatuksen tutkimuspäivät 15.–16. helmikuuta

Aikuiskasvatuksen tutkimuspäivät kokoaa helmikuun puolivälissä Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampukselle yli 100 tutkijaa ja aikuiskoulutuksen toimijaa. Joka kolmas vuosi järjestettävän konferenssin teemaksi on valittu tällä kertaa sivistys, kansalaisuus ja osallisuus rapautuvassa hyvinvointiyhteiskunnassa. Teemakuvauksessa kysytään, onko Suomi menettämässä sivistyksen, koulutuksen ja osaamisen varaan rakentuneen pohjoismaisen hyvinvointivaltion ja kansalaisyhteiskunnan. Hyvinvointia haastavat esimerkiksi osallisuuden kokemusten ja mahdollisuuksien eriytyminen. Yhteiskunta on jakautumassa globalisaation ja teknologisen kehityksen voittajiin ja häviäjiin: kasvukeskuksien helposti työllistyvään koulutettuun työvoimaan ja taantuvien teollisuuspaikkakuntien köyhtyviin pitkäaikaistyöttömiin.

– Teema valittiin paitsi ajankohtaisuuden takia, myös siksi, että koulutus sekä aikuiskasvatus luovat ja ylläpitävät eriarvoisuutta. Esimerkiksi korkeakoulutus ”periytyy” vanhemmilta lapselle, ja opintopoluilta eksyvät nuoret työllistyvät aikuisena heikommin, muotoilee aikuiskasvatustieteen professori Jyri Manninen.

Hän on huolissaan myös siitä, että työnantajat panostavat enemmän keski- ja ylimmän tason asiantuntijoiden kouluttamiseen kuin niin sanottuihin rividuunareihin.

– Jopa kansalaisopistojen opiskelijoista suurin osa on hyvinvoivia ja hyvin koulutettuja työelämässä tai eläkkeellä olevia aktiivisia harrastajia. Jostain syystä siis koulutus ei toimi hyvinvoinnin ja tasa-arvoisten mahdollisuuksien lisääjänä, vaikka niin usein kuvitellaan.

Mannisen mukaan on hyvä pohtia, miksi 150 vuoden ajan rakennettu, maailman paras kansansivistys- ja koulutusjärjestelmä ei ole onnistunut löytämään vielä kaikkiin yhteiskunnallisiin ongelmiin ratkaisuja.

– Siksi päätimme pyytää tutkimuspäiville tuoreita näkökulmia muiltakin tieteenaloilta. Pääpuhujina päivillä ovat sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo Helsingin yliopistosta ja yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen Itä-Suomen yliopistosta.

Hiilamo pohtii ajankohtaisella luennollaan, miksi sosiaaliturva ei kannusta koulutukseen, ja professori Eeva Jokinen jatkaa samalla teemalla oppimisen, uteliaisuuden ja prekaariuden näkökulmasta.

Itä-Suomen yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian osasto järjestää tutkimuspäivät yhteistyössä Aikuiskasvatuksen Tutkimusseura ry:n kanssa.

Konferenssi on osa LINE-tutkimusalueen (Oppiminen vuorovaikutteisissa ympäristöissä, http://www.uef.fi/en/web/line/line) toimintaa ja linkittyy myös nousevaan Hyvinvoinnin murtumat -tutkimusalueeseen (https://www.uef.fi/tutkimus/nousevat-tutkimusalueet).

Päivien ohjelma löytyy osoitteesta: https://www.aikuiskasvatuksentutkimusseura.fi/tutkimuspaivat/2018/

Tutkimuspäivien koordinaattori Erja Laakkonen, erja.laakkonen(at)uef.fi

Professori Jyri Manninen, p. 050 381 5359, jyri.manninen(at)uef.fi