Nuoret lohikalatutkijat tapaavat Oulangalla 13.-16.3.

Kansainvälinen lohikalatutkijoiden verkosto NoWPaS kokoontuu Oulangan tutkimusasemalla 13.-16.3.2018. Tapahtuma järjestettiin Suomessa viimeksi vuonna 2007, ja siihen on tulossa tällä kertaa 36 tutkijaa ympäri maailmaa. Verkosto tapaamisia on järjestetty aikaisemmin myös muissa Pohjoismaissa, Iso-Britanniassa ja Kanadassa.

Verkoston tapaamisen tavoitteena on jakaa tutkimustietoa ja luoda yhteistyötä eri maiden lohi- ja taimentutkijoiden välille. Osallistujat ovat pääosin tohtorikoulutettavia tai uran alkuvaiheen tutkijoita, joille tapaaminen on hyvä kanava verkostoitumiseen ja kouluttautumiseen. Suomesta tapaamiseen osallistuu tusinan verran nuoria tutkijoita, sekä kutsuttuina esitelmöitsijöinä projektipäällikkö Pauliina Louhi, Metsähallitus, professori Craig Primmer, Helsingin yliopisto ja tutkija Katja Anttila, Turun yliopisto.

Lohigenetiikasta virtavesien kunnostukseen ja veden lämpötilan mallinnukseen vaihtelevat aiheet edustavat nykyajan kalatutkimuksen kirjoa. Suomen lohikantojen tutkimusta edustaa muun muassa tapaamisen järjestämiseen osallistuva apurahatutkija Aurora Hatanpää Itä-Suomen yliopistosta. Hän esittelee tutkimustuloksiaan järvilohen palauttamisesta Ala-Koitajoelle. Oulankajoen vesistön taimenia tutkiva jatko-opiskelija Alexandre Lemopoulos Itä-Suomen yliopistosta kertoo perimän vaikutuksesta taimenen vaelluskäyttäytymisen.

Tapahtuma ei ole avoin yleisölle, mutta keskustelua on mahdollista seurata Twitterissä (käyttäjä NoWPaS #nowpas2018).

Oulangan tutkimusasema ja Kiutaköngäs antavat tapaamiselle upean talviset puitteet. Tapaaminen rahoitetaan lahjoitusten turvin, ja sitä tukevat muun muassa Niemi-säätiö ja Koillis-Suomen kehittämistyöryhmä. Tapaamisen hyväksi on edelleen mahdollista tehdä lahjoituksia, mihin ohjeita löytyy nettisivuilta www.nowpas.eu

Lisätietoja: Apurahatutkija Aurora Hatanpää, p. 041 5436121, aurora.hatanpaa@uef.fi