Neuro- ja kuvantamistutkijoiden EU H2020-hanke tuo nanopartikkelit Alzheimerin taudin diagnostiikkaan ja hoitoon

Itä-Suomen yliopiston neurotieteiden tutkimusryhmät ovat saaneet EU:n Horisontti 2020 -tutkimusrahoitusta hankkeelle, jossa tavoitteena on kehittää nanopartikkelipohjaisia sovellutuksia entistä aikaisempaan Alzheimerin taudin diagnostiikkaan ja hoitoon. Kyseessä on teranostiikkaan perustuva lähestymistapa, jossa pyritään yhdistämään samanaikaisesti Alzheimerin taudin varhainen diagnosointi ja hoito keskittyen taudin kannalta tärkeään tau-proteiiniin.

Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava monitekijäinen muistisairaus, jonka kansanterveydellinen sekä kansantaloudellinen merkitys on huomattava väestön ikääntymisen myötä. Tästä syystä taudin huomattavasti aikaisempi diagnosointi on ensiarvoisen tärkeää etsittäessä uusia strategioita hoitojen kehittämiseksi. Merkittäviä mahdollisuuksia tarjoaa teranostiikka, jossa Alzheimerin taudin diagnostiikka ja hoito yhdistetään yksilöllistetyksi terapiaksi.

Ab-peptidin kertymisen tuloksena syntyneet amyloidiplakit ovat yhdessä hermosäievyyhtien kanssa Alzheimerin taudin neuropatologisia tunnusmerkkejä aivoissa. Ab-peptidin kertyminen aiheuttaa hermosoluissa tau-proteiinin hyperfosforyloitumista ja edelleen kertymistä hermosäievyyhdeiksi.

“Promoting active ageing: Functional nanostructures for Alzheimer’s disease at ultra-early stages (PANA)” -hankkeessa teranostiseksi kohteeksi on valittu varhaisen vaiheen tau-proteiinimuutokset aivoissa, joihin vasta-aineilla ja kontrastiaineilla päällystetyt nanopartikkelit kohdennetaan tutkittavissa tau-eläinmalleissa. Hankkeessa hyödynnetään keskeisesti Itä-Suomen yliopiston neurotieteiden tutkimusryhmien osaamista PET- ja MRI- kuvantamisessa, eläinmalleissa ja molekyylilääketieteessä sekä A.I.Virtanen -instituutin kansallista kuvantamisinfrastruktuuria.

Vuosiksi 2016-2021 rahoitettu PANA-hanke käsittää Itä-Suomen yliopiston lisäksi kuusi tutkimuskeskusta sekä neljä bioteknologian yritystä Espanjasta, Belgiasta, Hollannista, Portugalista sekä Liettuasta. Hankkeen kokonaisbudjetti on 7,8 miljoonaa euroa, josta Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmien osuus on 1,1 miljoonaa euroa. PANA-hanke yhdistää uudella tavalla neurotieteiden, kuvantamisen ja nanopartikkeliteknologian osaamista, ja sen odotetaan tuovan merkittäviä uusia avauksia Alzheimerin taudin yhdistettyyn diagnostiikkaan ja hoitoon.

Professori Mikko Hiltunen, p. 040-3552014, mikko.hiltunen (at) uef.fi
Itä-Suomen yliopisto, biolääketieteen yksikkö, Kuopio

Professori Olli Gröhn, p. +1 651 757 6443, olli.grohn (at) uef.fi
Itä-Suomen yliopisto, A.I. Virtanen -instituutti, Kuopio