Takaisin

Myönteisyys on tietoinen valinta

Tutkijoiden yön ja Tieteen päivien yhteydessä järjestettiin myös oma tapahtuma alumneille Kuopion kampuksella, jossa pohdittiin itsensä johtamista ja eleviestinnän merkitystä. Me kaikki olemme osallisia hyvän fiiliksen ylläpitämiseen työpaikallamme, ja myönteinen ajattelu on jokaisen oma valinta.

Tapahtumassa puheenvuoron pitänyt näyttelijä, kouluttaja Outi Mäenpää johdatti alumnit itsensä johtamisen ja eleviestinnän pariin improvisaation ja harjoitusten keinoin.

- Minua kiinnostaa mitä ihmisessä tapahtuu vuorovaikutuksena aikana. Aivot ovat äärimmäisen muokkautuva elin, ja ainoa, jolle voi tehdä jotain, on oma itse. Olen ollut aina kiinnostunut eleviestinnästä ja itsensä johtamisestä, hän kertoi puheenvuorossaan.

Mäenpää on itse TeaKin alumneja, ja opiskeli siellä aikoinaan Jouko Turkan kaudella. Hän kävi myös Kanadassa opiskelemassa improvisaatiota, ja oli takaisin Suomeen tultuaan mukana perustamassa Stella Polaris -teatteria.

Mäenpään mukaan yritys- ja yhteisömaailman yksi suuria haasteita on se, kuka hallitsee tilannetta, kun ideoidaan.

- Negatiivisella asenteella katsotaan ideoita kriittiseltä kannalta, ja todetaan, että ”hyvä idea, mutta…” Näin saadaan tilanne omaan hallintaan.

- Mielikuvitus ei ole meidän ihmisotusten ongelma, vaan ideapaljous, ja se, miten viedä ideoita eteenpäin. Yksinkertainen idea on paras, ja tietenkin oma idea tuntuu aina parhaimmalta. Mutta älä tyrmää heti jatkoideaa! Sen esittämisessä me ollaan haavoittuvimmillamme.

Kuvassa: Outi Mäenpää.
 

Mäenpää muistutti vanhasta totuudesta, että kriittisyys ei tarkoita älykkyyttä.

- En ole koskaan tavannut suomalaista, jota pitäisi sparrata kielteisyydessä.

Mäenpään mukaan sotatraumat siirtyvät solutasolla jälkipolville.

- Joku meistä on syyttäjä, joku läheisyyden kieltäjä, joku pitää mykkäkoulua. Me pelaamme omia ihmissuhdepelejämme jatkuvasti suojellaksemme itseämme. Yritämme heittää muiden päälle omaa mustaa virhetraumasäkkiä – ei oteta sitä vastaan!

-  Muistetaan, että ei ole mitään niin pientä, jota voisimme sanoa toisillemme. ”Tämän sinä jo osaat, hyvä! Tätä voisit vielä vähän parantaa…”

Mäenpään mukaan mokaan pitää suhtautua lahjana. 

- Eleviestintä ohittaa puheen, ja ajatukset ja eleet ovat ristiriidassa. Me valitsemme koko ajan mitä viestimme – ja valitsemme kaikki ajatuksemme. Kun otamme palaverissa kielteisen asennon, toiselle tulee se fiilis, että ”se olen minä, se on tämä projekti”. Tunteiden ilmaisu viestintäkulttuurissa on vaikeaa.

- Siksi tunnesanaston opettelu on tärkeää jo lapsena.

Mäenpään mukaan jokainen ihminen on hankala, kun häntä katsotaan tietystä tulokulmasta.

- Lukekaapa kirja ”Idiootit ympärilläni”.  Viha on sekundäärinen tunne, siellä on aina joku muu tunne pohjalla. Aivoteknisesti sitä valitsee kielteisen radan aivojumpalleen.

- Mitä minä valitsen? Kiitollisuus on helpoin tapa päästä kiinni haavoittuvuuteen.

- Elämässä ei tule revanssia!


 

Multitaskaus urbaania legendaa

Aducaten kouluttaja Arttu Puhakka herätteli puheenvuorossaan myös ajattelemaan tarkemmin itsensä johtamista.

- Mitkä ovat sinun tärkeimmät tavoitteesi tänään? Mitä on hyödyllisintä tehdä tänään, että saavutat tulokset?

Puhakan mukaan työelämässä vievät eteenpäin sopiva annos realismia, joustavuutta, itsekontrollia ja jämäkkyyttä.

- To do -listat ovat hyviä, varsinkin paikkasidonnaisesti. Mieti, voisitko itse vaikuttaa päivän sisältöön? Silloin päivästäsi tulee mielekkäämpi ja parempi. Olisiko yksi asia mitä voisit tehdä tänään, mikä helpottaisi huomista?

Trendikkään multitaskauksen Puhakka tyrmää täysin.

- On aivan urbaanilegendaa, että voi tehdä montaa asiaa tehokkaasti yhtä aikaa. Joten, älä tee sitä!

- Avainjuttu tässäkin on omien tapojen muuttaminen. Tutustukaa toistenne ajanhallinnan työtapoihin, ja kunnioittakaa niitä. Meillä jokaisella on oma tapamme toimia, hän muistutti.

Kuvassa eturivissä: Arttu Puhakka.

Teksti: Marianne Mustonen
Kuvat: Raija Törrönen