Muistoja Itä-Suomen yliopiston synnystä

Itä-Suomen yliopisto täyttää 10 vuotta vuonna 2020. Juhlavuoden kunniaksi julkaistaan UEFin historiakirja, jota varten on nyt ruvettu keräämään muistoja Joensuun ja Kuopion yliopistojen yhdistymisen ajoilta.

Kirjaa varten haetaan muistoja muun muassa uuden yliopiston perustamisen vaiheista, sen alkuvuosilta sekä kaikista niistä muutoksista, joita yhdistyminen toi tullessaan. Henkilöstön ja opiskelijoiden lisäksi muistelemaan pyydetään myös sidosryhmien edustajia, alumneja sekä yhteistyökumppaneita.

– Tarkoituksena on kirjoittaa realistinen kuvaus UEFin synnystä, johon liittyy kaikenlaisia tunteita, muotoilee historian pääkirjoittaja Mikko Kohvakka.

Tärkeä osa historiaa on myös se, mitä uutta yhdistyminen toi tutkimukseen ja opetukseen eli millä tavoin kahden yliopiston yhteen liittäminen lisäsi tutkimusmahdollisuuksia, ja mitä uutta se toi opetustehtäviin.

Muistoja kerätään mahdollisimman monesta eri näkökulmasta eli historiasta halutaan moniääninen ja totuudenmukainen. Valmis kirja ilmestyy vuoden 2020 alussa. Kirjoitustyötä ohjaa UEF-historia-toimikunta, johon kuuluvat muun muassa entinen Kuopion yliopiston rehtori Matti Uusitupa ja Joensuun yliopiston entinen vararehtori Teuvo Pohjolainen.

Kirjan kirjoittamisessa avustaa yliopistonlehtori Arto Nevala historia- ja maantieteiden laitokselta.

Kaikki muistot UEFin syntyajoilta voi lähettää joko sähköpostitse Mikko Kohvakalle (mikkko(at)uef.fi) tai hänelle voi myös soittaa: 040 719 5764. Muistoja voi jättää myös nimettömänä niin, että kirjoittaja ottaa tämän toiveen huomioon tekstiä tehdessään.

Tutkija Mikko Kohvakka, mikkko(at)uef.fi, 040 719 5764
Yliopistonlehtori Arto Nevala, arto.nevala(at)uef.fi, 050 309 7154