Merkittävää EU-rahoitusta nivelsairauksien tutkimukseen

Itä-Suomen yliopiston professorit Juha Töyräs ja Heikki Kröger tutkimusryhmineen ovat saaneet yhteensä lähes 760 000 euron rahoituksen EU:n Horizon 2020 -ohjelmasta. Töyrään osuus rahoituksesta on 585 856 euroa ja Krögerin 173 750 euroa.

MIRACLE (Mid-infrared arthroscopy innovative imaging system for real-time clinical in depth examination and diagnosis of degenerative joint diseases) on Itä-Suomen yliopiston, Kuopion yliopistollisen sairaalaan ja 11 muun eurooppalaisen tutkimuspartnerin yhteinen hanke.

Sen tavoitteena on kehittää uudenlainen niveltähystyksessä käytettävä infrapunaspektroskopiaan perustuva kuituoptinen mittauslaite, joka mahdollistaa rustokudoksen laadun tarkan arvioinnin ja diagnosoinnin rappeuttavissa nivelsairauksissa, kuten nivelrikossa.

- Vielä nykyään niveltähystyksessä hoitopäätökset tehdään visuaalisesti, kudosta katsomalla ja instrumentein tunnustelemalla. Tämä on luonnollisesti hyvin subjektiivista ja vaikeasti toistettavaa, sanoo Kröger.

MIRACLE -hankkeen odotetaan parantavan merkittävästi leikkauksen aikaista diagnostiikkaa ja sitä kautta myös potilaan hyvinvointia kokonaisuudessaan.

- Tämä hanke vahvistaa entisestään Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan monivuotista yhteistyötä. Nyt saatu rahoitus mahdollistaa uuden menetelmän viemisen kohti kliinisiä sovelluksia, kertoo Töyräs.

Nivelrikko on suuri haaste terveydenhuoltojärjestelmille, sillä se vaikuttaa jo nyt yli 240 miljoonan ihmisen elämään maailmanlaajuisesti. Euroopassa 20-40 prosenttia ikääntyneistä sairastaa nivelrikkoa.

MIRACLE -hankkeessa on mukana 13 eurooppalaista partneria kuudesta eri maasta. Seuraava rahoituskausi alkaa ensi vuoden alussa, ja kokonaisuudessaan 3,5 vuotta kestävän projektin rahoitus on 6,2 miljoonaa euroa.

Professori Juha Töyräs, p. 040 355 2026, juha.toyras@uef.fi
Professori Heikki Kröger, p. 044 717 2602, heikki.kroger@kuh.fi