Merkittävä tutkijapalkinto akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualalle

Amerikan geeni- ja soluterapiayhdistys (American Society of Gene and Cell Therapy) on myöntänyt vuoden 2016 korkeimman tutkijapalkintonsa akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualalle, jonka tutkimusryhmä toimii Itä-Suomen yliopiston A.I. Virtanen -instituutissa.

Outstanding Achievement Award -palkinto on merkittävin vuosittain jaettava geeniterapian alan palkinto ja se myönnettiin vasta toisen kerran eurooppalaiselle tutkijalle. Palkinnon perusteluissa todetaan professori Ylä-Herttualan merkittävä pitkäjänteinen työ geenihoitojen kehittämiseksi kansanterveyden kannalta keskeisten tautien, kuten sydän- ja verisuonitautien ja pahalaatuisten kasvainten hoitoon. Lisäksi tutkimuspalkinnon perusteluissa mainitaan merkittävät saavutukset uuden sukupolven geenikuljettimien suunnittelussa sekä geenilääkkeiden valmistusmenetelmien kehittämisessä. Akatemiaprofessori Ylä-Herttualan johdolla on suoritettu toistaiseksi kahdeksan kliinistä geenihoitokoetta, joihin on osallistunut potilaita sekä Suomesta että muualta Euroopasta.

Palkinto myönnettiin American Society of Gene and Cell Therapyn vuosikokouksessa Washington DC:ssa 6. toukokuuta. Palkinto on erittäin merkittävä tunnustus suomalaiselle geeniterapiatutkimukselle. Tutkimustyön merkittävimpinä rahoittajina ovat toimineet Suomen Akatemia, Euroopan Unioni, Sigrid Juséliuksen Säätiö, Sydäntutkimussäätiö sekä Kuopion yliopistollinen sairaala.

Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala, seppo.ylaherttuala (a) uef.fi, p. 0403552075