Materiaalitutkimus laajenee Bayerin merkittävän laitelahjoituksen avulla

Itä-Suomen yliopiston sovelletun fysiikan laitos sai Bayer Oy:lta lahjoituksena Mettler-Toledon valmistaman DTMA-laitteiston, jolla voidaan tutkia hyvin erityyppisten materiaalien mekaanisia ominaisuuksia lämpötilan ja taajuuden funktiona. Lahjoitettu laitteisto on arvoltaan noin 200 000 euroa.

Nuorempi tutkija Jimi Rantanen.

Kuvasssa: Nuorempi tutkija Jimi Rantanen.

— Laitteiston avulla pystymme laajentamaan entisestään testausvalikoimaamme materiaalien analysoinnissa ja karakterisoinnissa, sillä juuri tällaista laitetta meillä ei vielä ole ollut, sovelletun fysiikan laitoksen professori Vesa-Pekka Lehto sanoo.

— Laitteisto soveltuu mekaaniseen testaukseen, eli voimme mitata esimerkiksi venytys- tai puristuskokeessa polymeerinäytteen reagointia ulkoiseen voimaan. Näin pystymme selvittämään näytteen kimmoista aluetta ja määrittämään muun muassa häviö- sekä varastomoduulit. Näytteeseen kohdistettavaa voimaa, sen taajuutta ja mittauslämpötilaa voidaan muuttaa tarpeen mukaan. Nestetypen avulla saadaan näytetila jäähdytettyä tarvittaessa jopa -100 celsiusasteeseen. Korkein mahdollinen lämpötila on noin +500 celsiusastetta.

Professori Vesa-Pekka Lehto.

Kuvassa: Professori Vesa-Pekka Lehto.

Lehdon tutkimusryhmä on keskittynyt farmaseuttiseen fysiikkaan, ja nanohuokoisen piin kehittämiseen monipuoliseksi lääkeainekantajaksi.  Ja juuri lääkeainetutkimuksesta löytyykin linkki laitteiston lahjoittaneeseen Bayer Oy:n, ja DTMA-laitteiston lahjoitusidean isään Markku Ketolaan. Hän työskentelee Fysikaalisessa laboratoriossa tiiminvetäjänä. Bayer Oy valmistaa ehkäisykierukoita, joissa hallitusti vapautuva lääkeaine on yhdistetty tarkat laatukriteerit omaavaan polymeeriin.

— Oivalsin mahdollisuuden selvittää meillä tarpeettomaksi tulleen, mutta erittäin korkealaatuisen DTMA-laitteiston hyödyntämistä yliopiston tutkimuskäytössä.  Olen tutustunut professori Vesa-Pekka Lehtoon ja Itä-Suomen yliopiston tutkimustyöhön Suomen termoanalyysin ja kalorimetrian yhdistyksen toiminnan kautta. Lehdon kanssa keskusteltuamme lahjoituksen eteneminen lähtikin rivakasti liikkeelle. Tarvittiin vain laitevalmistajan huolto ja kuljetus, ja niin laitteisto sai uudet innokkaat käyttäjät, Ketola kertoo.

— Bayerin R&D:n uusi strategia korostaa entisestään yhteistyön tärkeyttä yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa, kertoo Bayer Oy:n tuotekehityksen johtaja Marketta Häkkänen

— Olemme olleet ahkeria harjoitustöiden, opinnäytetöiden ja väitöskirjojen ohjaajia, ja myös tutkimusyhteistyö on aina ollut vahvaa. Tämä laitelahjoitus on yhteistyön luonnollinen jatkumo.  Kaikki, mikä vahvistaa suomalaista tulevaisuuden osaamista lääkealalla ja varsinkin erikoissaamisalueillamme, on sydäntämme lähellä, Häkkänen jatkaa.

Lehdon tutkimusryhmässä löytyykin osaamista erityisesti materiaalien muokkaamisen ja karakterisoinnin puolelta.

— Mittaukset laajoilla lämpötila-alueilla ovat pitkiä — kestoltaan jopa tunteja, mikä on merkittävä etu verrattuna muiden laitteistojemme mittauksiin, nuorempi tutkija Jimi Rantanen toteaa.

Laajoilla lämpötila-alueilla tapahtuviin mittauksiin voi vierähtää tunteja.

Kuvassa:  Laajoilla lämpötila-alueilla tapahtuviin mittauksiin voi vierähtää tunteja.

— Esimerkiksi lyöntipaalutuskoneissa paalua lyövän vasaran ja paalun välissä on massiivinen polymeerityyny. Materiaali on kallista, joten mitä pitkäkestoisemmaksi se voidaan kehittää, sen parempi, Lehto sanoo.

Laitteistolla voidaan myös analysoida vaikkapa ripsien pidennyksissä käytettäviä liimoja.

— Mittaustulosten analysointi on suhteellisen yksinkertaista laskentaa, johon riittää ihan tavallinen pöytätietokone. Algoritmit ovat nykyään ällistyttävän tehokkaita, Lehto kertoo.

Tavallinen pöytätietokone riittää mittaustulosten analysointiin.

Kuvassa: Tavallinen pöytätietokone riittää mittaustulosten analysointiin.

Professori Vesa-Pekka Lehto, Sovelletun fysiikan laitos, p. 040 355 2470, vesa-pekka.lehto (a) uef.fi
Marketta Hakkanen, Head of CPD Finland, Bayer Oy, p. 040 356 1510, marketta.hakkanen (a) bayer.fi

Bayer: Science For a Better Life

Kansainvälisen Bayer-konsernin ydinosaaminen on Life Science -alalla terveydenhoidon ja ravitsemuksen parissa. Yrityksen tuotteet ja palvelut on suunniteltu ihmisiä ja kasveja hyödyttäviksi ja elämänlaatua parantaviksi. Samalla Bayer haluaa luoda sidosryhmilleen lisäarvoa innovaatioilla sekä panostaa kasvuun ja parempaan tuottavuuteen. Bayer on sitoutunut noudattamaan kestävän kehityksen periaatteita sekä toimimaan yhteiskunnallisesti ja eettisesti vastuuntuntoisella tavalla. Vuonna 2018 Bayer-konserni työllisti noin 116,998 henkilöä, ja sen myynti oli 39,586 miljardia euroa. Tuotekehityksen ja tutkimuksen investoinnit nousivat 5,2 miljardiin euroon.

Bayer Suomessa

Tuotevalikoimassamme Suomessa ovat Bayerin reseptilääkkeet ja itsehoitovalmisteet sekä kasvinsuojeluaineet ja torjunta-aineet. Kansainvälinen toimintamme Suomessa keskittyy reseptilääkkeisiin: tutkimukseen ja tuotekehitykseen, tuotantoon ja Suomessa valmistettujen lääkkeiden vientiin yli 130 maahan. Suomesta johdetaan myös useita Bayerin kansainvälisiä kliinisiä tutkimuksia. Bayerin Nordic-alueorganisaation pääkonttori on Espoossa. Alueorganisaatioon kuuluvat Suomi, Tanska, Ruotsi, Norja, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua. Bayer työllistää Suomessa noin 900 henkilöä.

Lisätietoja http://www.bayer.com ja www.bayer.fi.