Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen professoriksi

FT, dosentti, laillistettu ravitsemusterapeutti Marjukka Kolehmainen on kutsusta valittu Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen professorin tehtävään 1.7.2017 alkaen viiden vuoden määräajalle.

Marjukka Kolehmainen on suorittanut terveydenhuollon maisterin tutkinnon vuonna 1993 ja filosofian tohtorin tutkinnon vuonna 2003 Kuopion yliopistossa. Hän sai laillistetun ravitsemusterapeutin pätevyyden vuonna 1993. Kolehmainen nimitettiin Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen dosentiksi vuonna 2009.

Kolehmainen on hoitanut ravitsemustieteen professorin avoinna olevaa tehtävää loppuvuodesta 2016 alkaen. Hän on työskennellyt vuodesta 1993 alkaen Kuopion yliopistossa ja sittemmin Itä-Suomen yliopistossa muun muassa projektipäällikkönä, erikoistutkijana ja yliopistotutkijana, sekä samaan aikaan VTT:llä osa-aikaisena erikoistutkijana vuosina 2012–2016. Vuosina 2005–2008 hän toimi Suomen Akatemian tutkijatohtorina. Kansainvälistä tutkijan kokemusta hänellä on INSERM-instituutista Ranskasta.

Kolehmaisen tutkimusmielenkiinto kohdistuu elintarvikkeiden terveysvaikutuksiin ihmisessä.  Erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat muun muassa ruokavalion ja elintarvikkeiden yhteys matala-asteiseen tulehdustilaan, ruokavalion,  metabolisen ja psyykkisen stressin välinen yhteys sekä psykologisten tekijöiden vaikutus ruoanvalintaan. Yhteistyö elintarviketeollisuuden ja ruokapalvelujen tuottajien kanssa on Kolehmaisen mukaan tärkeää, jotta tutkimuksella voidaan edistää terveellisiä ravitsemustottumuksia myös käytännössä. Hän johtaa parhaillaan kahta Tekesin tukemaa elikeinoelämän kanssa verkottunutta tutkimuskokonaisuutta, Minä valitsen ja ympäristö tukee- sekä Vital Selfie -hankkeita. Aikaisemmin hän on muun muassa koordinoinut pohjoismaiseen huippuyksikköohjelmaan kuulunutta SYSDIET-verkoston toimintaa. Kolehmainen on ollut ravitsemusasiantuntijana toistuvasti esillä myös mediassa.

Kolehmainen toimii lukuisten tieteellisten lehtien vertaisarvioijana ja useissa luottamus- ja asiantuntijatehtävissä. Hän on muun muassa Euroopan nutrigenomiikan tutkijayhdistyksen, NuGOn hallituksen, Suomen Diabetesliiton ravitsemustoimikunnan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin tutkimuseettisen toimikunnan varajäsen.

Marjukka Kolehmainen, p. 040 3553617, marjukka.kolehmainen (a) uef.fi