Takaisin

Maria Lähteenmäelle Tietokirjapalkinto

Arktisten alueiden ja Suomen historian professori Maria Lähteenmäki on saanut vuoden 2017 Tietokirjapalkinnon.  Palkinnon myöntää Suomen tietokirjailijat ry. Muut palkinnonsaajat ovat Karo Hämäläinen, Kaisa Isotalo, Harri Kalha ja Mauri Saarinen. Palkinnot jaettiin Helsingin kirjamessuilla lauantaina 28.10. Palkinnot jaettiin seitsemännentoista kerran.

Lähteenmäen valintaperusteluissa sanotaan, että hänen teoksensa ovat laajentaneet Karjala-kuvaa ja käsitystä rajaseutujen ihmisten historiasta. Teoksia pidetään uraa-uurtavina, mistä kertoo sekin, että Lähteenmäki on saanut rohkeilla tulkinnoillaan aikaan laajaa keskustelua ja myös vastaväitteitä.

Lähteenmäki on julkaissut useita tieteellisiä monografioita, oppikirjoja, tietokirjoja ja kirjoittanut suuren joukon artikkeleita. Lähteenmäki on erikoistunut ylikansallisten alueiden (Lappi, Karjala, Pohjoiskalotti, Barentsin alue, Pohjois-Eurooppa) tutkimukseen, 1800- ja 1900-lukujen yhteiskuntahistoriaan, naishistoriaan, sodan sosiaalihistoriaan ja aluehistorialliseen tutkimukseen.  

Tutkimuksessaan Jänkäjääkäreitä ja parakkipiikoja. Lappilaisten sotakokemuksia 1939–45 (1999) Lähteenmäki kuvasi uudella tavalla rivisotilaita ja kotirintaman arkea. Hänen yksi pääteoksiaan on Kalotin kansaa: Rajankäynnit ja vuorovaikutus Pohjoiskalotilla 1808–1889 (2004). Vuonna 2006 ilmestynyt Terra Ultima on matka Lapin historiaan. Lähteenmäen monografia Maailmojen rajalla. Kannaksen rajamaa ja poliittiset murtumat 1911–1944 (2009) käsittelee Kannaksen herkkää rajaseutua Terijoen alueen historiasta käsin.


Palkitut vas. Mauri Saarinen, Kaisa Isotalo, Harri Kalha, Maria Lähteenmäki ja Karo Hämäläinen.