MAMUEF-pilotti on askel kohti yliopisto-opintoja

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella käynnistyy elokuussa pakolaisille suunnattu MAMUEF-pilotti. Pilotin tavoitteena on lisätä pakolaisten tietoisuutta yliopisto-opinnoista Suomessa. Pilotissa esitellään Itä-Suomen yliopistoa ja muun muassa sitä, mitä hakeminen suomalaiseen yliopistoon vaatii.

Suomeen on viime vuosina saapunut kiintiöpakolaisia ja turvapaikanhakijoita, joista monet ovat korkeasti koulutettuja. Tähän aiemmin hankittuun osaamiseen on tärkeää tarttua. Siitä hyötyvät sekä uusi asukas että suomalainen yhteiskunta.

– Olemme pyrkineet rakentamaan MAMUEFin niin, ettei se olisi irrallinen yliopiston muusta toiminnasta. Teemme mahdollisimman paljon yhteistyötä yliopiston henkilökunnan, yksiköiden ja opiskelijoiden kanssa, kertoo projektipäällikkö Maija Hartikainen.

MAMUEF-pilotti tekee yhteistyötä myös SIMHE-korkeakoulujen kanssa. Useissa Suomen korkeakouluissa on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamia Supporting Immigrants in Higher Education in Finland -palveluita turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille. Karelia-ammattikorkeakoulu on Itä-Suomen SIMHE-vastuukorkeakoulu.

MAMUEF-koulutuspilotti on yksi neljästä New Start Finland! -osahankkeessa toteutettavista toiminnallisista kokeiluista. New Start Finland! -osahankkeen kumppaneista ANTI festivaali järjestää Nuorten miesten osallisuus -kokeilun, Monikulttuurikeskus Kompassi ja Kuopion kaupunki järjestävät Naisten kielikurssi -kokeilun ja Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistys järjestää Työllisyys-kokeilun.

– Tutkimusten mukaan maahanmuuttajat kohtaavat paljon haasteita ja hyvinvoinnin vajeita yrittäessään sopeutua osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Arvioimme sosiaalisen markkinoinnin elementtien vaikuttavuutta näissä piloteissa, kommentoi MAMUEF-pilotin vetäjä ja New Start Finland! -osahankkeen projektitutkija Csilla Veszteg.

New Start Finland! -osahanke on osa laajempaa Itä-Suomen yliopiston koordinoimaa Osallistava terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen -konsortiota (PROMEQ), jota rahoittaa Strategisen tutkimuksen neuvosto STN. Lisätietoja PROMEQ-hankkeesta: www.promeq.fi.

Projektitutkija Csilla Veszteg, 050 3287085, csilla.veszteg(at)uef.fi