Makrofagien poikkeava toiminta estää hapenpuutteesta kärsivän kudoksen korjausta sydän- ja verisuonitauteja sairastavilla diabeetikoilla

Väitös molekulaarisen lääketieteen alalta

Väittelijä: MSc Mohan Babu

Aika ja paikka: 11.10.2019 klo 12, Mediteknia MD100, Kuopion kampus

Immuunijärjestelmän syöjäsolujen, makrofagien, toimintaa muokkaavilla lääkkeillä voitaisiin edistää hapenpuutteesta kärsivän kudoksen korjausprosessia sydän- ja verisuonisairauksia ja diabetesta sairastavilla, osoittaa Master of Science Mohan Babun väitöstutkimus.

Hyperlipidemia ja tyypin 2 diabetes ovat valtimonkovettumataudin merkittäviä riskitekijöitä, mutta tämän suurta sairastuvuutta ja kuolleisuutta aiheuttavan taudin mekanismeja tunnetaan vielä puutteellisesti. Vaikka kirurgisissa toimenpiteissä ja lääkehoidoissa tapahtuu jatkuvaa kehitystä, esiintyy diabetespotilailla silti edelleen suhteellisesti enemmän sydämen vajaatoimintaa ja heille suoritetaan enemmän raajojen amputaatioita.

Suomen ja koko maailman kattavan diabetesepidemian tuomiin haasteisiin ei ole pystytty vielä vastaamaan. Uusien hoitomuotojen suurimpana esteenä on puutteellinen ymmärrys siitä, miten hapenpuutteesta kärsivää kudosta pitäisi hoitaa, kun taustalla on hyperlipidemiaa ja diabetesta.

Tässä väitöskirjatyössä tutkittiin verisuonen uudismuodostusta kokeellisesti aiheutetussa takaraajan hapenpuutteen ja sydäninfarktin jälkeisessä tilassa hiirimallien avulla. Verisuonten uudismuodostuksen solu- ja molekyylitason tapahtumia tutkittiin analysoimalla muutoksia metabolomissa, transkriptomissa ja DNA-promoottorialueiden metylaatiossa koko genomin laajuisesti.

Tulokset osoittavat, että makrofagien siirtyminen tulehduksellisesta tilasta korjaavaan tilaan on estynyt hyperlipidemian ja tyypin 2 diabeteksen vaurioittamassa kudoksen korjausprosessissa. Tutkimustulosten perusteella voidaankin todeta, että sydän- ja verisuonisairauksia ja diabetesta sairastavat saattaisivat hyötyä makrofagien tulehduksellista muotoa muokkaavista lääkkeistä, joilla voitaisiin edistää hapenpuutteesta kärsivän kudoksen korjausprosessia.

Master of Science Mohan Babun väitöskirja Novel mechanisms underlying impaired post-ischemic tissue revascularization and repair in atherosclerotic and type 2 diabetic mouse models: Studies using next-generation sequencing tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii professori Ziad Mallat Cambridgen yliopistosta ja kustoksena akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala Itä-Suomen yliopistosta. Tilaisuus on englanninkielinen.

Väittelijän painolaatuinen kuva on osoitteessa