Takaisin

LYY-instituutin 10-vuotisjuhla ja professori Pertti Rannikon emeritusluento 18.10.

Itä-Suomen yliopistossa toimiva Luonnonvarat, ympäristö- ja yhteiskunta -instituutti (LYY) juhlii kymmenvuotista taivaltaan 18. lokakuuta juhlaseminaarilla. Tilaisuudessa kuullaan myös yliopiston pitkäaikaisen ympäristöpolitiikan professorin Pertti Rannikon emeritusluento.

LYY-instituutti on Itä-Suomen yliopistossa toimiva verkosto-organisaatio. Sen tavoitteena on vahvistaa yliopiston piirissä yhteiskunta- ja kulttuuritieteellistä ympäristö- ja luonnonvaratutkimusta. Verkostoon kuuluu yli sata eri alojen tutkijaa ja kymmeniä tohtorikoulutettavia sekä lukuisia kansallisuuksia. LYY-instituutti kokoaa yhteen maantieteen, metsätalouden ja -politiikan, ympäristöpolitiikan, -oikeuden, -historian ja kulttuurisen ympäristötutkimuksen sekä kestävän matkailun tutkijoita.

– Kymmenen toimintavuoden aikana monialaisesta LYY-verkostosta on kasvanut vaikuttava kansainvälisesti toimiva tutkijayhteisö, joka tukee vahvasti myös kotimaista ja alueellista kestävää kehitystä ja vihreän talouden nousua. Sen yksi ydin eli ”kestävä luonnonvarahallinta” on nykyisin Itä-Suomen yliopiston strategisia vahvuusaloja. Siinä keskiössä on muun muassa biotalouden ja kaivostoiminnan vastuullinen kehittäminen, sanoo LYY-instituutin johtaja, ympäristöpolitiikan professori Rauno Sairinen.

Juhlaseminaarissa puhuvat akateeminen rehtori Harri Siiskonen, ympäristöoikeuden professori Tapio Määttä sekä professori Rauno Sairinen.

Ympäristöpolitiikan professori Pertti Rannikko tarkastelee emeritusluennossaan pienten lukujen suuruutta. Rannikko aloitti akateemisen uransa Itä-Suomen yliopistossa Joensuun yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksella vuonna 1977. Vuosina 2000–2002 Rannikko toimi Joensuun yliopistossa määräaikaisena ympäristöpolitiikan professorina ja vuodesta 2002 alkaen Joensuun yliopistossa ja sittemmin Itä-Suomen yliopistossa ympäristöpolitiikan professorina.

Tutkimustyössään ”korpisosiologiksi” tituleerattu Rannikko on erikoistunut luonnonvarojen paikalliseen hallintaan, metsäsosiologiaan ja maaseutupolitiikkaan. Ympäristöpolitiikan tutkimuksen piirissä hänet tunnetaan erityisesti suomalaisen ympäristöliikehdinnän vaiheiden tulkitsijana, syrjäseutujen ympäristö- ja luonnonvarakysymysten esille nostajana sekä vahvasta perehtymisestä paikallisiin olosuhteisiin. Tieteentekijöiden liitto palkitsi Rannikon akateemisista ansioistaan vuoden tieteentekijänä vuonna 2008.

LYY-instituutin 10-vuotisjuhla ja professori Pertti Rannikon emeritusluento keskiviikkona 18.10. klo 12.15-14, E100, Educa-rakennus (Tulliportinkatu 1, Joensuu). Tiedotusvälineet ovat tervetulleita tilaisuuteen.

Juhlaseminaarin ohjelma löytyy osoitteesta http://www.uef.fi/-/18-10-lyy-instituutin-10-vuotisjuhla-ja-professori-pertti-rannikon-emeritusluento

Tilaisuuden järjestävät Luonnonvarat, ympäristö, yhteiskunta (LYY) -instituutti sekä historia- ja maantieteiden laitos.

Lisätietoja: LYY-instituutin johtaja, professori Rauno Sairinen, rauno.sairinen(at)uef.fi, puh. 050 442 3146

Instituutin verkkosivut https://www.uef.fi/web/lyy