Luokanopettajaopiskelijat istuttivat juhlametsää satavuotiaalle Suomelle

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Punkaharjun tutkimuspuistoon istutetaan parhaillaan juhlametsää satavuotiaalle Suomelle. Kaikki Itä-Suomen yliopistossa Savonlinnan kampuksella opintonsa aloittavat opettajaopiskelijat pääsevät istuttamaan oman nimikkopuunsa sukupolvien metsään. Oman puun ja koko metsän kehittymistä voi käydä jatkossa seuraamassa paikan päällä tai Openmetsa.fi portaalin kautta.

Urakan aloittivat eilen tulevat luokanopettajat. Ensi viikolla puita istuttavat lastentarhaopettajaopiskelijat sekä kotitalousopettajaksi opiskelevat.

Juhlametsään istutetaan kolmea maamme tärkeintä metsätalouspuuta: mäntyä, kuusta ja rauduskoivua sekä näiden lisäksi siperian- ja euroopanlehtikuusta. Männystä ja koivusta käytetään jalostettua siemenviljelysalkuperää ja kuusesta Punkaharjulla solukkolisättyjä, pitkälle jalostettuja taimia. Siperian- ja euroopanlehtikuusen taimet ovat Punkaharjun tutkimusmetsien siemenalkuperää.

Latvialaiset vaihto-opiskelijat Sandra dārzniece ja Diana Ļucāne istuttivat myös omat nimikkotaimensa.

”Sukupolvien metsän” istutus on Suomi 100 -ohjelman tapahtuma. Metsän istuttamisella halutaan korostaa metsien merkitystä Suomelle, suomalaisuudelle ja suomalaisten hyvinvoinnille sekä muistuttaa sukupolvien välisen vuorovaikutuksen ja tiedon jakamisen merkityksestä itsenäisen Suomen rakentumisessa.

– Metsän istuttaminen tarjoaa osallistujille omakohtaisen kokemuksen osallisuudesta historian ja sukupolvien ketjussa sekä tietotaidon ja perinteen siirrossa, kertoo projektikoordinaattori Petteri Vanninen Itä-Suomen yliopistosta.

Istutustapahtuma on osa Saimaan Metsänhoitajien ”Kulttuuriset metsävarat sukupolvelta toiselle” -hanketta, jota rahoittaa Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto. Yhteistyökumppaneina hankkeessa toimivat Metsähallitus, Suomen Metsämuseo Lusto, Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan opettajankoulutus ja Luken Punkaharjun toimipaikka. Hankkeessa Saimaan alueen metsäkulttuuria tarkastellaan metsätieteen, opetuksen ja historiantutkimuksen näkökulmasta.

Puiden istutus oli osa opintoretkeä, jonka teemana oli biotalous.

Kuvat: Petteri Vanninen