Takaisin

Lähes sata tutkijaa ratkoo tieteen avulla maailman suurimpia ongelmia Kirkkonummella

Tieteeltä vaaditaan yhä enemmän yhteiskunnallista vaikuttavuutta, ja Helsinki Challenge -ideakilpailu on kymmenen suomalaisyliopiston vastaus haasteeseen.

Kaksikymmentä tutkijatiimiä esittelee dementian ehkäisystä kestävään kallionporaukseen ulottuvia ratkaisujaan Impact Campillä 6.–7. huhtikuuta Långvikissa Kirkkonummella.

Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat vetovastuussa kahdesta tutkijatiimistä, joiden ratkaisut liittyvät ympäristöön ja terveyteen. – Vesi on maailman tärkein luonnonvara, joten on hyvin tärkeää olla selvillä veden laadusta, missä ikinä sitä käytetäänkin, toteaa 3A Water -tiimin vetäjä, tutkijatohtori Tuomo Nissinen. Tiimin kehittämä ratkaisu mahdollistaa entistä nopeamman ja huokeamman veden metallipitoisuuksien mittauksen.

Maailman väestö ikääntyy. Lisää elämänlaatua ikääntyville tavoittelee akatemiatutkija Kati Hanhinevan johtama Metabold -tiimi ratkaisullaan, jossa hyödynnetään metaboliittiprofilointia ikäihmisten ruokavalion ja lääkityksen optimointiin. 

Helsinki Challenge on tammikuussa alkanut ja marraskuussa 2017 päättyvä ideakilpailu ja kiihdyttämöohjelma, jossa tutkijaryhmät kehittävät tiedepohjaisia ratkaisuja, joilla ihmiskunta pääsee kohti YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Kilpailussa tiimejä auttavat asiantuntijat, päättäjät sekä teollisuuden ja liike-elämän edustajat. Voittosumma on 375 000 euroa, mutta tarkoitus on, että tiimit oppivat yhteistyössä eri alojen ammattilaisten kanssa hahmottamaan ratkaisujensa yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja keräävät rahoitusta niille myös muualta. Impact Campilla on mukana muun muassa brittiläisen innovaatiosäätiö Nestan Health Labin johtaja Daniel Farag ja kokenut terveysalan ammattilainen ja enkelisijoittaja Leena Niemistö. 

Impact Camp kokoaa yhteen suuren joukon tutkijoita ja eri alojen asiantuntijoita miettimään konkreettisia keinoja, joilla tieteen saavutukset auttavat ratkaisemaan globaaleja yhteiskunnallisia ongelmia, kuten ilmastonmuutosta, väestön ikääntymistä ja kaupungistumisen lieveilmiöitä. Helsinki Challenge -ideakilpailu on maailmanlaajuisesti laajuudessaan ja monitieteisyydessään ainutkertainen konsepti.

Helsinki Challenge toteutetaan suomalaisten yliopistojen yhteistyönä ja on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Helsingin yliopiston kanssa kilpailun järjestävät Aalto-yliopisto, Hanken Svenska Handelshögskolan, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto, Taideyliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Åbo Akademi.

Toivotamme toimittajat lämpimästi tervetulleeksi vierailemaan Impact Campilla joko to 6. tai pe 7.4 huhtikuuta. Tutustu leirin tarkempaan ohjelmaan:

http://bit.ly/impactcamp2017

Tutustu tiimien ideoihin:

http://bit.ly/helsinkichallenge2017

Tutustu Impact Campin mentoreihin ja puhujiin:

http://bit.ly/mentorsandspeakers2017

Haastattelu- ja vierailupyynnöt: Hanna Talikka, viestintäkoordinaattori, Helsingin yliopisto, 0503149366, hanna.talikka@helsinki.fi