Käsityötiede esittäytyy Joensuun kampuksella – pop-up-pajoissa kutomista ja kehräämistä

Käsityötiede on yksi niistä taito- ja taideaineista, joiden koulutus siirtyy syksyllä Itä-Suomen yliopistossa Savonlinnasta Joensuun kampukselle. Nyt käsityötieteen pää- ja sivuaineopiskelijoita jalkautuu Joensuun kampukselle tekemään käsityötiedettä näkyväksi.

Opiskelijat saapuvat kampukselle tiistaina 17.4. klo 10–12 osana Kulttuurisen käsityön opintojakson projektityötä. Samalla he haastavat Joensuun kampuksen opiskelijoita sekä henkilökuntaa pohtimaan käsityön merkitystä omassa elämässään sekä laajemmin yhteiskunnassamme.

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita mukaan Futuran, Metrian, Agoran ja Carelian aulatiloissa järjestettäviin pop-up-pajoihin, joissa on mahdollista päästä kokeilemaan muun muassa ryijysolmuja, kehyskudontaa, pirtanauhan kutomista ja kehräämistä.
Tapahtuma liittyy Kulttuurinen käsityö -opintojaksoon, jossa sekä opiskellaan perinteisiä suomalaisia käsityötekniikoita että pyritään tutustumaan käsityökulttuuriin myös erilaisissa maantieteellisissä konteksteissa.

Käsityötieteen yliopistonlehtori Outi Sipilä kertoo, että kyseisellä opintojaksolla on tehty erilaisia käsityökulttuuriin perehdyttäviä projekteja.

– Olemme muun muassa vetäneet useita peruskoulun neljäsluokkalaisille historiaan ja käsityöperinteeseen tutustuttavia larppeja Olavinlinnassa, käyneet tutustumassa Virossa Viljandin kulttuuriakatemian käsityöopetukseen sekä käsityömessuihin Virossa ja Suomessa ja tehneet käsitöitä turvapaikanhakijoiden kanssa.

Tämän kevään projekti Käsityötiede tulee – oletko valmis syntyi opiskelijalähtöisesti.

– Käsityötiede on yksi Savonlinnan kampuksen erityisosaamisalueista, jota opiskelijat haluavat tehdä nyt tutuksi Joensuun kampuksella. Toisaalta opiskelijat taas halusivat lähteä tutustumaan Joensuun käsityöhön liittyvään tarjontaan Carelicumiin ja Taitokortteliin.

Yliopistonlehtori Outi Sipilä , outi.sipila(at)uef.fi, p. 050 442 3644