Takaisin

Käsityötiede esittäytyi Joensuussa

Käsityötiede on yksi niistä taito- ja taideaineista, joiden koulutus siirtyy syksyllä Savonlinnasta Joensuun kampukselle. Tänään osa käsityötieteen pää- ja sivuaineopiskelijoista jalkautui Joensuun kampukselle tekemään käsityötiedettä näkyväksi.

– Käsityötiede on yksi Savonlinnan kampuksen erityisosaamisalueista, jota opiskelijat haluavat tehdä nyt tutuksi Joensuun kampuksella. Toisaalta opiskelijat taas halusivat lähteä tutustumaan Joensuun käsityöhön liittyvään tarjontaan Carelicumiin ja Taitokortteliin, kertoo käsityötieteen yliopistonlehtori Outi Sipilä.


Outi Sipilä esittelee, kuinka lankaa tehdään värttinän avulla. Taustalla vasemmalla opiskelija Heidi Reponen.

Opiskelijat olivat aamupäivällä tavattavissa eri rakennuksissa. Pisteillä sai testata muun muassa kehräämistä, kutomista ja ryijysolmuja. Esittäytyminen oli osa Kulttuurinen käsityö -opintojaksoa, jossa sekä opiskellaan perinteisiä suomalaisia käsityötekniikoita että pyritään tutustumaan käsityökulttuuriin myös erilaisissa maantieteellisissä konteksteissa.

– Kaikki käsityötieteen opiskelijat tutustuvat näihin perinteisiin käsityötekniikoihin. Perehtymisen taustalla on pedagoginen ajatus siitä, että kun opiskelija joutuu itse opettelemaan aivan uuden tekniikan, pystyy hän tulevana käsityönopettajana paremmin asettumaan oppilaansa asemaan.

Kaikista opiskelijoista ei siis ole tarkoitus leipoa käsityöperinteen ammattilaisia.

– Mutta tämä on yksi tapa siirtää suomalaista käsityöperinnettä eteenpäin ja pitää sitä yllä. Lisäksi opiskelijoiden on tarpeen tutustua siihen, miten esimerkiksi lanka syntyy ja millaisen työn takana vaatteiden tai vaikkapa laivojen purjeiden tekeminen aikanaan oli.

Kampussiirtoa Savonlinnassa odotellaan hieman haikein, mutta positiivisin mielin.

– Meillä on meneillään järkyttävän iso urakka, kun puramme Savonlinnassa käsityöluokkia. Luokkiin on kertynyt näiden kymmenien vuosien aikana niin paljon materiaalia, että on todella suuri työ ruveta pakkaamaan ja lajittelemaan niitä.

Sekä opettajat että oppilaat ovat iloisia siitä, että he ovat saaneet olla tiiviisti mukana käsityötieteen uusien tilojen suunnittelussa Joensuussa.

– Jos kaikki menee niin kuin pitää, niin meille on tiedossa todella hienot ja toimivat tilat Taitola-rakennuksessa.

Tervetuloa Taitolaan

Joensuun kampuksella mukana olleet opiskelijat odottavat jo mielenkiinnolla Joensuuhun siirtymistä.

– Olihan tieto siirrosta aluksi melkoinen shokki, mutta nyt tunnelma on jo mukavan odottava. Elämä jatkuu Joensuussakin, naurahtaa neljännen vuosikurssin opiskelija Heidi Reponen.

Hän kertoo, että pisteillä on käynyt mukavasti porukkaa – sekä suomalaisia että kansainvälisiä opiskelijoita.

– Halusimme tuoda tällä tapahtumalla näkyväksi sen, mitä tänne on syksyllä tulossa.

Outi Sipilä kannustaakin uefilaisia ottamaan tavaksi pistäytyä syksystä lähtien Taitolassa katsomassa, mitä käsityötieteen opiskelijat tekevät ja saavat aikaan.

– Järjestämme toki näyttelyitä töistämme erikseenkin, mutta toivon, että Taitolassa tullaan käymään näyttelyiden ulkopuolellakin. Esittelemme mielellämme töitä milloin tahansa.

Siirtymistä odotellessa Sipilä on joka tapauksessa vakuuttunut siitä, että Joensuussakin opinnot lähtevät sujumaan mallikkaasti.

– Oli kampuspaikkakunta mikä tahansa, niin minusta opiskelijoiden kanssa on aina ihanaa!


Opiskelija Satu Borg kehräsi lankaa rukilla.
 
Teksti Nina Venhe
Kuvat Varpu Heiskanen