Kansainvälinen seminaari ja Steven Weinbergin valokuvanäyttely Berliinin muurin murtumisesta 20.–21.11. Joensuussa

Berliinin muurin murtumisesta on kulunut 30 vuotta. Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella järjestetään 20.–21. marraskuuta kansainvälinen seminaari From deconstructing to constructing walls: 30 years after Berlin. Osana seminaaria nähdään amerikkalaisen valokuvaajan ja journalistin Steven Weinbergin valokuvanäyttely Pivotal moments beyond borders, joka kertoo muurin murtumisen jälkeisistä tunnelmista.

Näyttely on avoinna seminaarin ajan 20.–21.11. Itä-Suomen yliopiston Aurora-rakennuksen aulassa (Yliopistonkatu 2, B-ovi). Näyttelyä ja Berliinin muurin murtumisen kolmekymmenvuotispäivää juhlistetaan keskiviikkona 20.11. klo 18 alkaen tilaisuudella, jossa Steve Weinberg kertoo näyttelystä.

Näyttelyn tuo Joensuuhun seminaarin järjestävä Venäjä- ja rajatutkimuskeskus VERA. Se on yleisölle avoinna 20.11. klo 8 alkaen ja 21.11. klo 8-17.

Steven Weinberg on tallentanut valokuviinsa 1980- ja 1990-lukujen taitteen historiallista murrosta Keski-Euroopassa. Hän kuvasi Berliinin muurin murtumisen jälkeisiä tunnelmia Saksassa vuosina 1989 ja 1990. Yksi hänen tunnetuimmista töistään on Newsweek-lehden kansainvälisessä numerossa julkaistu kuva, jossa leipzigiläiset tunkeutuvat Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin päämajaan 4. joulukuuta.

Venäjä- ja rajatutkimuskeskus VERAn järjestämässä kansainvälisessä seminaarissa tutkijat ja asiantuntijat keskustelevat fyysisten ja geopoliittisten rajojen merkityksestä sekä niiden muutoksesta nykymaailmassa. Berliinin muurin murtuminen toi mukanaan lupauksen maailmasta, jossa rajat ovat menettäneet fyysisen merkityksensä, kuilu kehittyneiden maiden ja kehitysmaiden välillä on kaventunut ja ihmisten liikkuminen mantereelta toiselle on arkipäivää. Nykyisen kehityksen valossa nämä toiveet ovat kuitenkin hiipumassa.

Lisätietoa seminaarista löytyy osoitteesta https://www.uef.fi/-/20-21-11-vera-conference-from-deconstructing-to-constructing-walls-30-years-after-berlin-call-for-papers-by-30-august-joensuu

Lisätietoja: professori Jeremy Smith, puh. 050 442 3665 ja projektitutkija Minna Piipponen, puh. 050 442 3347