Kansainvälinen nuoren tutkijan palkinto Antti Saarelle

Lastentautien erikoislääkäri Antti Saari sai Euroopan lastenendokrinologijärjestön nuoren tutkijan palkinnon.

Lastentautien erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Antti Saari on saanut tämän vuoden Euroopan lastenendokrinologijärjestön (European Society for Paediatric Endocrinology) nuoren tutkijan palkinnon. Palkintokriteereinä ovat laadukas tutkimustyö ja siihen liittyvät tieteelliset artikkelit.

Antti Saari työskentelee erikoislääkärinä ja lastenendokrinologiaan erikoistuvana lääkärinä KYSin lasten ja nuorten klinikassa ja post doc -tutkijana Lasten kasvun seuranta -tutkimusryhmässä. Vuonna 2016 Saari sai Pohjois-Savon Lääkäriyhdistys ry:n Martti Hämäläinen -palkinnon, joka myönnetään lupaavalle nuorelle tutkijalle. Vuonna 2015 hän väitteli lääketieteen tohtoriksi Itä-Suomen yliopistossa aiheenaan lasten kasvun seurannan uudistaminen Suomessa.

Palkinto myönnettiin Saarelle sunnuntaina päättyneessä kansainvälisessä kongressissa Washingtonissa. Poikkeuksellista on, että myös viime vuonna sama palkinto tuli Kuopioon, kun palkinnon sai KYSin lastentautien erikoislääkäri ja Itä-Suomen yliopiston tutkija, lääketieteen tohtori Tanja Kuiri-Hänninen.

Lasten kasvun tutkija

Antti Saaren kiinnostus pediatriaan ja lastenlääkärin työhön heräsi omien lasten syntymän myötä. Neljän lapsen isän tutkimustyön tulokset näkyvät kaikissa Suomen lastenneuvoloissa käyttöön otetuissa kasvun seurannan mittareissa.

Lasten kasvun seuranta on erityinen ikkuna lapsen terveyteen. Kasvun seurannalla on mahdollisuus aikaistaa monen sairauden diagnosointia.

– Kasvu ilmentää hyvin lapsen terveyttä. Monet sairaudet voivat hyvin aikaisessa vaiheessa vaikuttaa kasvuun, Saari toteaa.

KYSin lasten ja nuorten klinikalla työskentelevä Saari kokee, että kliininen työ ja tutkimustyö sopivat hyvin yhteen.

– Kliinisessä työssä näkee ilmiöitä, joihin voi sitten tutkimuksen kautta yrittää löytää vastauksia. Työyhteisöni on hyvin tutkimusmyönteinen. Sieltähän se lähtee, että tutkimustyötä arvostetaan ja kannustetaan ja toisaalta, että töille löytyy motivoituneita ohjaajia.

Teksti ja kuva: Kuopion yliopistollinen sairaala.

Lisätiedot: Antti Saari, p. 044 277 3992

Lisätietoa palkinnosta: https://www.eurospe.org/grants-awards/awards/young-investigator-award/