Kansainvälinen kongressi kokoaa yhteen varhaisen kirkon tekstien tutkijoita

Itä-Suomen yliopistoon on tällä viikolla kokoontunut tutkijoita pohtimaan varhaisen kirkon tekstejä alkukielisistä teksteistä käsin An international and ecumenical conference on patristic understandings of diakonia -kongressiin. Tutkijat tulevat neljästä eri maanosasta, ja ohjelma huipentuu perjantaina TM Pauliina Pylvänäisen samaan aihepiiriin kuuluvan väitöskirjan (Agents in Liturgy, Charity and Communication. The Tasks of the Female Deacons in the Apostolic Constitutions) puolustamiseen.

Kongressissa julkistettiin hollantilaisen professorin Bart J. Koetin Augustinoksen ajattelua koskevan kirja. Pian painosta tuleva teos on omistettu UEFin yliopistolehtori Esko Ryökkäälle kiitokseksi pitkäaikaisesta ja hedelmällisestä toiminnasta diakonian tutkimuksen hyväksi.

– Tällainen kunnianosoitus on samalla kiitos koko teologian osastolle ja yliopistolle edellytysten tarjoamisesta merkittävään kansainväliseen yhteistyöhön, toteaa lehtori Ryökäs.

Kongressi jatkuu perjantai-iltapäivään saakka.

Dr. John N. Collins Australiasta luennoi kongressissa keskiviikkona. 84-vuotias lehtori tunnetaan 27 vuotta sitten julkaisemastaan tutkimuksesta varhaisen kirkon diakoneista. Lukuisat kirkot ovat uudistaneet ajatteluaan hänen tutkimuksensa perusteella.