Kaksoistutkinto on helppo tapa kansainvälistyä

Itä-Suomen yliopistosta ja Aveiron yliopistosta on nyt mahdollista saada maisterin kaksoistutkinto biologian koulutusalalta.

Itä-Suomen yliopisto ja portugalilainen Aveiron yliopisto saivat kuluneena keväänä aikaan sopimuksen, jonka myötä molempien yliopistojen biologian alan maisteriohjelmissa opiskelevat voivat saada opintojensa päättyessä kaksoistutkinnon.

- Itä-Suomen yliopisto on jo tehnyt pitkään yhteistyötä Aveiron yliopiston kanssa. Mahdollisuus kaksoistutkinnon opiskeluun järjestetään osana isoa Campus Europae -verkostoa, jossa Itä-Suomen yliopisto on mukana ainoana suomalaisen yliopistona, kertoo yliopistotutkija Sari Kontunen-Soppela Ympäristö- ja biotieteiden laitokselta.

- Kaksoistutkinto ei lisää opintojen määrää, vaan opinnot hyväksytään ristiin molemmissa yliopistoissa.  Ensimmäinen opiskeluvuosi vietetään Suomessa ja toinen Portugalissa esimerkiksi lopputyöaineistoa keräten.

Kontunen-Soppelan mukaan kaksoistutkintoa pääsee opiskelemaan yliopistoissa ensi syksystä alkaen.

- Aveirossa on mahdollista opiskella esimerkiksi Atlantin meribiologiaa, mikä ei onnistu täällä meillä. Siellä biologian laitos on isompi, ja tietyt kurssit ovat englanniksi. Tavoitteena on, että molemmista yliopistoista tähän osallistuisi suurin piirtein sama määrä opiskelijoita.

- Tämä on opiskelijalle helppo tapa kansainvälistyä, sillä yhteydet todellakin toimivat yliopistojemme välillä.  Laitoksemme täällä Suomessa on kyllä jo muutenkin kansainvälinen, meillä on paljon kansainvälistä porukkaa niin opiskelijoissa kuin esimerkiksi gradujen ohjaajissakin. Maisterivaiheessa opetuskielenä on nykyään englanti, kertoo Kontunen-Soppela.

- Kaksoistutkinnon suorittanut voi hakeutua helpommin töihin Portugaliin tai muuallekin ulkomaille.

- Yliopistomme tiedekunnilla on kasvava määrä kaksoistutkintosopimuksia parhaiden ulkomaisten yhteistyöyliopistojen kanssa, sekä maisteri- että tohtoritasolla, lisää kansainvälisten asiain päällikkö Outi Savonlahti.

- Kaksoistutkintojen avulla yhteistyö viedään aivan uudelle tasolle. Sopimusten taustalla hyvin sujuva yhteistyö ja yleissopimus yhteistyöstä.

Teksti: Marianne Mustonen
Kuva: Raija Törrönen