Jäidenlähtöseminaari tuo yhteen ilmastonmuutoksen ja sosiaalipolitiikan asiantuntijoita

Joensuun sosiaalipoliittinen yhdistys järjestää keskiviikkona 15. toukokuuta Joensuussa perinteisen Jäidenlähtöseminaarin teemalla Ilmastonmuutos ja sosiaalipolitiikka. Tilaisuuden pääpuhuja on kestävän hyvinvoinnin tutkija Tuuli Hirvilammi (Jyväskylän yliopisto/Kokkolan yliopistokeskus), joka on tutkinut hyvinvoinnin tavoittelun ekotehokkuutta eli sitä, miten hyvinvointi voidaan saavuttaa mahdollisimman pienillä materiaalipanoksilla ja mahdollisimman vähän ympäristövaikutuksia aiheuttaen.

Hirvilammi pohtii puheenvuorossaan ihmisen ja luonnon hyvinvoinnin yhteyttä, biodiversiteettikriisiä, kestävän hyvinvoinnin tavoitetta sekä kestävyyden rajoja. Ekososiaalisella politiikalla pyritään tasoittamaan ilmastotoimien eriarvostavia vaikutuksia, Hirvilammi toteaa.

– Ilmastonmuutoksen hillitsemisessä on lopulta kyse ihmislajin elämänedellytysten turvaamisesta, Hirvilammi jatkaa.

Maantieteen professori Ari Lehtinen Itä-Suomen yliopistosta tuo puheenvuorossaan esille vastuullisen kaupunkisuunnittelun mahdollisuuksia. Näitä ovat esimerkiksi ydinkaupungin kasvukehittämisen suuntaaminen ilmastovelvoitteiden sekä lähiluonnon turvaamisen näkökulmista, Lehtinen toteaa.

– Lisäksi vastuulliseen kaupunkikehittämiseen kuuluu eri liikennemuotojen rinnakkainen ja oikeudenmukainen kehittäminen, Lehtinen kertoo.

Tilaisuudessa on mukana myös yhteiskuntapolitiikan maisteriopiskelija Juuso Korhonen Itä-Suomen yliopistosta. Hän lähestyy seminaarin aihetta tarkastelemalla järvilohen ja -taimenen monitahoista suojelutyötä Pohjois-Karjalassa. Korhosen mukaan yhteistyöllä on mahdollista saavuttaa elinvoimaiset lohikalakannat takaisin. Näyttelijät Kalle Pulkkinen ja Eve Pietarinen paneutuvat Chance to Change-teatteriesityksen kautta ilmastonmuutoksen kysymyksiin. Myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun.

Seminaariin on vapaa pääsy ja sen järjestävät Sosiaalipoliittisen yhdistyksen Joensuun osasto, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry ja Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitos.

Perinteinen Jäidenlähtöseminaari järjestetään teemalla Ilmastonmuutos ja sosiaalipolitiikka keskiviikkona 15.5. klo 13.00–16.00 Joensuun Pakkahuoneella (Rantakatu 2).

Lisätietoja: Iiris Lehto, puheenjohtaja Sosiaalipoliittinen yhdistys Joensuun osasto. puh. 040 738 4506, iiris.lehto(at)uef.fi