Jäidenlähtöseminaari 9.5.: Osattomasta osalliseksi

Perinteinen jäidenlähtöseminaari tuo yhteen osattomuuden ja osallisuuden asiantuntijoita 9.5. Joensuuhun. Joensuun sosiaalipoliittisen yhdistyksen järjejestämän seminaarin teemana on “osattomasta osalliseksi”. Tilaisuuden pääpuhujaksi saapuu Y-Säätiön tutkija ja Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, joka on tutkinut osattomuutta leipäjonojen näkökulmasta käsin. – Leipäjono on suomalaisen yhteiskunnan eräs vakiintuneimmista köyhyyden kuvaajista ja erityisesti mediassa ikiliikkuja. Yhteisvastuukeräyksen teemana on tänä vuonna #Ruokatrendit ja eräs ruokatrendi ruokablogien ja -hifistelyn ajassa on nälkä, kertoo Ohisalo. Leipäjonojen yhteydessä on enenevissä määrin alettu keskustella osattomuuden rinnalla myös osallisuudesta. Muiden ihmisten tapaaminen ruokajonossa on tärkeää yli puolelle ruokaa hakevista ihmisistä.

Ilmiö on laaja mistä kertoo erilaiset lähestymistavat; puhutaan hävikkiruokaravintoloista, kumppanuusviljelystä ja solidaarisuusosuuksista pelloilla, hävikkisovelluksista, hävikkikaupoista ja erilaisista yhteisruokailuista, kuvailee Ohisalo. Kun 1990-luvulla katukuviin ilmestynyt leipäjono oli suomalaisen yhteiskunnan häpeäpilkku, 2010-luvulla se on omaksuttu monin paikoin itsestään selväksi köyhäinavuksi, josta halutaan myös pitää kiinni. Keskusteluissa asettuvat turhaan vastakkain perinteikästä hyväntekeväisyystyötä ja uusia ideoita tarjoavat toimijat. Tilaisuudessa on tarkoitus purkaa näitä vastakkainasetteluja myös paneelikeskustelun voimin. – Paikoin fokus onkin vahvasti juuri toimijoiden olemassaolon oikeutuksessa ja erilaisissa reviirikiistoissa, siinä missä itse ruokaa hakevien ihmisten näkökulma jää keskusteluissa muiden taakse, toteaa Ohisalo. Ohisalo pohtii esityksessään ruoka-avun ajankuvaa sekä osattomuuden haasteita ja osallisuuden mahdollisuuksia.

Tilaisuudessa on mukana myös digitaalisen talouden tutkija Ville-Veikko Pulkka Helsingin yliopistosta. Hän kysyy muun muassa auttaisiko perustulo pienituloista. Kokoonpano Artsongin esitys OsatOn! paneutuu taiteen kautta seminaarin osattomuuden ja osallisuuden kysymyksiin. Tilaisuuden päättävässä paneelissa paikalliset panelistit tuovat esille näkökulmia osattomuuteen ja osallisuuteen elämän eri osa-alueilta. Myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun

Aika: Keskiviikkona 9.5.2018 klo 13.00–16.00

Paikka: Joensuun Pakkahuone, Rantakatu 2, Joensuu

Seminaariin on vapaa pääsy ja sen järjestävät Sosiaalipoliittisen yhdistyksen Joensuun osasto, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry ja Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitos.

Laura Assmuth, puheenjohtaja Sosiaalipoliittinen yhdistys Joensuun osasto, laura.assmuth(at)uef.fi, 050 442 1179

Iiris Lehto, sihteeri Sosiaalipoliittinen yhdistys Joensuun osasto, iiris.lehto(at)uef.fi, puh. 040 738 4506