Takaisin

Itseopiskelutilat vastaavat opiskelijoiden toiveisiin

Joensuun kampuksella, Futura-rakennuksen toisen kerroksen aulassa, avattiin viime viikolla itseopiskelutila. Työskentelyalue vastaa opiskelijoiden toiveeseen ja päivittää samalla Futuran tiloja nykypäivään.

– Kärjistäen sanottuna meillä on kahdenlaisia opiskelijoita: niitä, jotka haluaisivat tehdä kaiken etänä ja niitä, jotka oleilisivat mielellään yliopistolla niin paljon kuin mahdollista, tiivistää tutkija Teemu Valtonen soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osastosta. Valtonen on yksi tilamuutoksen taustahenkilöistä.

Niille opiskelijoille, jotka viihtyvät kampuksella kauemminkin, on nyt tarjolla yksi opiskelu- ja oleskelutila lisää.

Futuraa on remontoitu vähän aikaa sitten, mutta perusrakenteeltaan se vastaa 80-luvun perinteistä virastorakennusta. Toisin sanoen pitkiä käytäviä, joiden varrella on työhuoneita.

– Oppimiskäsitykset ovat vuosien saatossa muuttuneet, mutta fyysiset tilat eivät ole pysyneet perässä. Tämä on nyt yksi askel siihen suuntaan, että myös oppimisympäristömme palvelisivat muuttuneita käsityksiä.

Itseopiskelutilasta löytyy tällä hetkellä pari- ja ryhmätyötä tukevia pöytäryhmiä sekä itsenäistä työtä varten suunniteltuja tuoleja, jotka eristävät ympäristöstä tulevaa ääntä.

– Nostimme akustiikkalevyjä myös seinälle, ettei täällä kaikuisi niin paljon. Myös ”baaripöydän” ääressä voi lukea tai toimia ryhmässä. Seinille ja pöytiin voi piirtää – ajatusten avuksi opiskellessa tai sitten ihan vain tajunnanvirtaa.

Nurkassa on myös jumppanurkkaus, jota on käytetty myös henkilöstön jumppauttamiseen.

– Meillä on pidetty taukojumppia täällä Pylly ylös -teemalla. Toivottavasti myös opiskelijat käyttävät puolapuita ja kuminauhoja hyväkseen.

Viihtyisämpi ympäristö käytännöllisyyttä unohtamatta

Itseopiskelutila on toteutettu yhdessä UEFin toimitilapalvelujen ja Digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämiskeskus -hankkeen kanssa. Hanke on soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osaston sekä tietojenkäsittelytieteen laitoksen yhteinen, ja sitä johtaa professori Markku Tukiainen.

– Tilan toteuttivat opiskelijoiden toiveiden pohjalta Savonia-ammattikorkeakoulun sisustusarkkitehtiopiskelijat. Koko muutoksen taustalla oli opiskelijoille suunnattu oppimisympäristöjä koskeva kysely, jonka pohjalta suunnittelu lähti käyntiin, kertoo Valtonen.

Seuraavaksi tilaan vaihdetaan valaistus, joka myötäilee kalusteiden paikkoja ja tukee paremmin tilassa opiskelua.

– Toivomme myös, että tässä rakennuksessa olevaa Smartroomia saataisiin täydennettyä niin, että sen teknologiset ominaisuudet saataisiin opiskelijoiden käyttöön myös heidän omalla ajallaan. Esimerkiksi ryhmätöitä olisi mukavampi tehdä, kun oman läppärin saisi kytkettyä suurempaan näyttöön kiinni yhteisen työskentelyn ajaksi.

Valtosen mukaan tärkeintä on kuunnella opiskelijoita ja saada heidät viihtymään yliopiston tiloissa kontaktituntien välissäkin. Siksi palautetta tiloista otetaan jatkuvasti vastaan ja kehitysideoita yritetään toteuttaa niissä rajoissa kun pystytään.

– Itseopiskelutila on myös yksi osa UEFin strategista tavoitetta olla vuonna 2020 Suomen paras yliopistollinen oppimisympäristö.

Lisätietoa hankkeesta: http://www.uef.fi/fi/web/digioppimisymparisto

Teksti ja kuvat: Nina Venhe