Itä-Suomen yliopistoon kaksi biotalousprofessoria

Itä-Suomen yliopisto panostaa yhteiskuntatieteelliseen biotaloustutkimukseen kahdella uudella professuurilla. Viisivuotisilla professuureilla vahvistetaan "Luonnonvarojen kestävä hallinta" -tutkimusaluetta, joka on yksi Itä-Suomen yliopiston strategiassa määritellyistä viidestä vahvasta tutkimusalueesta.

FT, dosentti Irmeli Mustalahti aloittaa 1.9. yhteiskuntatieteellisen biotaloustutkimuksen professorina. Mustalahti on väitellyt osallistavan metsäpolitiikan ja -hankkeiden vaikutuksista vuonna 2007 Kööpenhaminan yliopistossa ja saanut Itä-Suomen yliopistossa metsätieteiden dosentin arvon vuonna 2012. Akatemiatutkijana ympäristöpolitiikan oppiaineessa hän ja hänen johtamansa tutkimusryhmä on tutkinut vuorovaikutteisen luonnonvarahallinnan mahdollisuuksia Suomessa, Tansaniassa, Nepalissa, Laosissa ja Meksikossa.

Mustalahti on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Kööpenhaminan ja Helsingin yliopistoissa ja opettaa vuosittain niin suomalaisissa kuin myös kansainvälisissä yhteistyöyliopistoissa. Mustalahdella on pitkä kokemus kehitystutkimuksesta ja kansainvälisistä tutkimushankkeista ja rahoituksen hankkimisesta. Vuonna 2014 Suomen Akatemia palkitsi hänet yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. Mustalahti osallistuu aktiivisesti asiantuntijatehtävissä ja kouluttajana ministeriöissä sekä suomalaisissa ja kansainvälisissä järjestöissä. Hän on myös merkittävästi tukenut Suomen Kehitystutkimuksen Seuran toimintaa.

HTT, dosentti Ismo Pölönen aloittaa 1.9. ympäristöoikeuden, erityisesti biotalous- ja luonnonvaraoikeus professorina. Pölönen on väitellyt ympäristövaikutusten arvioinnista vuonna 2007 ja saanut ympäristöoikeuden dosentin arvon vuonna 2012. Viimeaikaisessa tutkimustoiminnassaan hän on keskittynyt YVA-, kaivos- ja metsälainsäädäntöön.
Pölönen on työskennellyt aikaisemmin muun muassa ympäristöoikeuden määräaikaisena professorina, yliopistonlehtorina ja tutkijana Itä-Suomen yliopistossa sekä Suomen ympäristökeskuksen ja Itä-Suomen yliopiston yhteisenä ympäristöoikeuden tutkimusprofessorina. Pölösellä on laaja-alainen kokemus monitieteisistä ja kansainvälisistä tutkimushankkeista sekä ulkopuolisen rahoituksen hankkimisesta. Lisäksi hän on toiminut useissa lainvalmistelua ja säädösten käytännön soveltamista palvelevissa asiantuntijatehtävissä sekä ympäristöalalla työskentelevien kouluttajana.

Itä-Suomen yliopiston Luonnonvarojen kestävä hallinta -tutkimusalue on tällä hetkellä Suomen merkittävin yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen keskittymä. Tutkimusalueella työskentelee 11 professoria ja yhteensä yli 50 tutkijaa. Tutkimusalueen painopisteitä ovat luonnonvarojen ja ilmaston muutoksen suhde, luonnonvarat ja vihreä talous sekä paikallisen luonnonvarahallinnan globaalit kytkennät. Tutkimusalueen johtajina toimivat ympäristöpolitiikan professori Rauno Sairinen ja ympäristöoikeuden professori Tapio Määttä.

Irmeli Mustalahden painolaatuinen valokuva on osoitteessa

yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen professori (1.9. alkaen) Irmeli Mustalahti, puh.  050 5632071

ympäristöoikeuden, erityisesti biotalous- ja luonnonvaraoikeus professori (1.9. alkaen) Ismo Pölönen, puh. 040 594 6024

Luonnonvarojen kestävä hallinta -tutkimusalueen johtajat:

ympäristöpolitiikan professori Rauno Sairinen, puh. 050 442 3146

ympäristöoikeuden professori Tapio Määttä, puh. 050 575 1589