Itä-Suomen yliopiston opiskelijat mukana kansainvälisessä robotiikkaturnauksessa

Itä-Suomen yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen ”Ultimate Error Function” -joukkue (Janne Karttunen ja Joni Pöllänen) osallistui maaliskuun lopussa Romanian Timisoarassa järjestettävään kansainväliseen RoboTEC 2018 -robotiikkaturnaukseen. Neljättä kertaa järjestetyssä turnauksessa robotiikasta kiinnostuneet IT-alan opiskelijat kisasivat erilaisissa haasteissa, kuten sokkelon läpäisemisessä ja mahdollisimman nopeassa viivanseurannassa.

Joukkue ei tällä kertaa yltänyt aivan kärkisijoille, mutta kokemusta robotiikasta saatiin runsaasti. Yliopisto-opiskelijoille RoboTEC-turnauksen yksinkertaisilta vaikuttavat tehtävät vaativat lopulta monipuolista osaamista niin elektroniikasta, mekaniikasta, kuin ohjelmoinnistakin. Pärjätäkseen turnauksessa opiskelijoiden täytyy onnistua optimoimaan niin robotin paino kuin muutkin fyysiset ominaisuudet, sekä robottia ohjaavat algoritmit. Turnauksessa oli mukana kaikkiaan 76 joukkuetta ympäri Eurooppaa.

Robotiikka kiinnostaa entistä enemmän Itä-Suomen yliopiston tietojenkäsittelytieteen opiskelijoita, vaikka aihetta ei ole tähän saakka käsitelty paljoakaan opetussuunnitelmissa. Tammi-helmikuussa järjestetylle robotiikan johdantokurssille osallistui lähes 150 opiskelijaa, ja monet ovat jatkaneet kurssin jälkeen aiheen parissa erilaisten projektitöiden ja opinnäytteiden merkeissä.

– Julkisuudessa on jatkuvasti uutisia robotisaation ja robotiikan opetuksen edistysaskeleista perusopetuksesta aina yritysten ja tutkimuslaitosten tekemiin innovaatioihin saakka. Robotiikasta onkin tullut tekoälyn ja paljon puhutun syväoppimisen sovellusten ohella yksi nopeimmin kehittyvistä IT-teollisuuden aloista, ja osaajille on valtavasti kysyntää, kertoo tietojenkäsittelytieteen laitoksen opetus- ja kehitysteknologioiden tutkimusryhmässä työskentelevä tutkijatohtori Ilkka Jormanainen.

Kids’ Club -teknologiakerhossa robotiikkaa opiskeltu jo vuosia

Vaikka robotiikkaa ei ole tähän saakka varsinaisesti opetettu Itä-Suomen yliopistossa, etenkin tietojenkäsittelytieteen laitoksella on pitkät perinteet opetusrobotiikan tutkimuksessa ja kehityksessä.

Joensuun yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos aloitti lasten ja nuorten Kids’ Club -teknologiakerhon toiminnan jo vuosituhannen alussa, ja kerhoa edustava joukkue osallistui vuonna 2002 RoboCupJunior-maailmanmestaruusturnaukseen Japanissa. Tuolloin Joensuuhun tuli kultaa robottijalkapallossa. Tämänkin jälkeen pohjoiskarjalaiset joukkueet ovat menestyneet kansainvälisissä turnauksissa. Esimerkiksi Kontiolahden teknologiakerhon joukkue voitti RoboCupJunior-tanssisarjan maailmanmestaruuden vuonna 2011.

– Pitkäjänteinen tutkimus- ja kehitystyö tuottaa tulosta, ja viimeisten 15 vuoden aikana teknologiakerhoissa käytetyt välineet ja opetusmenetelmät ovat löytäneet tiensä ilahduttavan laajasti myös koulumaailmaan uusien opetussuunnitelmien myötä, iloitsee tietojenkäsittelytieteen laitoksen professori Markku Tukiainen.

– Teknologiakerhojen kautta tehtävä työ jatkuu edelleen, ja nyt aiheesta ovat innostuneet laajasti myös laitoksemme omat opiskelijat. Tämä antaa hienot lähtökohdat entistä laaja-alaisemmalle robotiikan tutkimukselle ja kehitykselle myös täällä Itä-Suomen yliopistossa, jatkaa Tukiainen.

– Robotiikkaan pääsee tutustumaan monipuolisesti myös tämän kevään Scifestissa, vinkkaa Jormanainen.

Professori Markku Tukiainen, markku.tukiainen@uef.fi, p. 050 441 1508
Tutkijatohtori Ilkka Jormanainen, ilkka.jormanainen@uef.fi, p. 050 375 7289