Itä-Suomen yliopiston kuoro Joy 50 vuotta – juhlakonsertti 18. toukokuuta

Pohjois-Karjalan menestyksekkäimpiin ja aktiivisimpiin kuoroihin lukeutuva Itä-Suomen yliopiston kuoro Joy täyttää 50 vuotta. Joy-kuoro on merkittävä opiskelijakuoroperinteen uudistaja niin paikallisesti kuin valtakunnallisella tasolla, ja kuoro onkin viime vuosina kunnostautunut muun muassa Valtakunnallisten opiskelijakuoropäivien järjestäjänä.

Kuoron vuosikymmeniä juhliva konsertti Onni järjestetään lauantaina 18. toukokuuta kello 16 Joensuun Carelia-salissa. Kuoroa johtaa musiikin maisteri, musiikkipedagogi Mari-Annika Heikkilä.

Itä-Suomen yliopiston kuoro Joysta on vuosikymmenten saatossa kasvanut yksi Pohjois-Karjalan suosituimmista ja aktiivisimmista kuoroista. Lauantain konsertissa kumarretaan menneille vuosikymmenille, mutta vahva painopiste on myös tulevissa vuosissa: puolet konsertin annista on omistettu kuoron uudelle ohjelmistolle. Mukana menossa on muun muassa Ultra Bran kuorosovituksia, Rajattoman kappaleita sekä Jukka Linkolan haastavaa mutta upeaa tuotantoa. Tuttuun tapaan Joy-kuoron ohjelmistosta löytyy myös Rutterin kappaleita ja muuta englanninkielistä ohjelmistoa.

– Konserttiohjelmisto on haastava, mutta erityisen inspiroiva, iloitsee kuoron puheenjohtaja Anna-Maria Niloni.

– Kuoro on ollut valtavan motivoitunut ottamaan vastaan vaikeampiakin sovituksia tämän juhlavuoden kunniaksi. Itse olen laulanut kuorossa nelisen vuotta, ja olen ylpeä saadessani olla mukana tässä juhlassa.

Joy-kuoro on viime vuosina nostanut profiiliaan myös valtakunnallisena opiskelijakuoroperinteen vahvistajana ja uudistajana. Kuoro on muun muassa pilotoinut uuden valtakunnallisen tapahtuman, Opiskelijakuoropäivät. Vuonna 2018 järjestetyssä tapahtumassa olikin jo opiskelijakuoroja Espoosta Rovaniemelle, ja kokonaisosallistujamäärä oli noin 200 laulajaa ympäri Suomen.

Tänä vuonna kuoro on keskittynyt juhlavuoden juhlimiseen ja ohjelmiston hiomiseen. Konsertissa päästäänkin kuulemaan kuulasta ja hämmästyttävän ammattimaista opiskelijakuoroa.

– Kuoromme laulajathan ovat pääsääntöisesti harrastajia, mutta tasomme on tästä huolimatta todella korkea, kehuu Niloni.

Kuorossa vaikuttaa tällä hetkellä noin 60 laulajaa. Kuoro pystyykin jakautumaan peräti kahdeksaan ääniryhmään tarvittaessa, joten ohjelmistossa on voitu ottaa haastava linja.

Kuoron taiteellisena johtajana on viime vuodet toiminut Mari-Annika Heikkilä, joka on musiikin maisteri ja musiikkipedagogi. Tällä hetkellä Heikkilä suorittaa kuoronjohdon A-tutkintoa Sibelius-akatemiassa. B-tutkinnon hän suoritti erinomaisin arvosanoin vuonna 2018. Heikkilä toimii lisäksi kanttorina Kontiolahden seurakunnassa, ja johtaa useita muita kuoroja Pohjois-Karjalan alueella.

Lippuja voi ostaa kuoron verkkosivujen kautta: joykuoro.fi. Lippuja voi ostaa myös Carelian ovelta tuntia ennen konserttia. Liput ennakkoon 15 euroa (8 euroa opiskelijat), ovelta 20 euroa (10 euroa opiskelijat).

Teksti Katja Suvanto
Kuva Jyri Keronen