Itä-Suomen yliopiston Business Finlandin rahoittamasta TUTL-projektista uusi yritys ratkaisemaan vesien valvontaan liittyviä haasteita

Itä-Suomen yliopiston sovelletun fysiikan laitoksen Business Finlandin rahoittaman TUTL-projektin tuloksena syntyi uusi yritys 3AWater Oy, joka jatkaa yliopiston tutkimuksessa kehitetyn vesien metallipitoisuuksien mittausteknologian kaupallistamista ja tuotteistamista. Yrityksessä on mukana Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden lisäksi VTT:n osaamista. 3AWater Oy myös osti TUTL-projektin tulokset ja syntyneet immateriaalioikeudet yliopistolta.

— Markkinoilla on voimakas tarve nopealle ja tarkalle vesienlaadun mittaus- ja valvontamenetelmille. Nykyisin käytössä olevat laboratoriomenetelmät eivät kykene tarjoamaan informaatiota vesien metallipitoisuuksista riittävän nopeasti, esimerkiksi kaivosteollisuuden ympäristön ja prosessien valvontaan. Laboratoriomenetelmillä tulosten saaminen kestää tyypillisesti viikkoja, mutta kehittämällämme kannettavalla laitteistolla metallipitoisuudet pystytään mittamaan paikan päällä alle vartissa, kertoo yrityksen toimitusjohtaja, tutkijatohtori Tuomo Nissinen.

Yrityksen teknologia pohjautuu vuosien nano- ja materiaalitekniikan tutkimukseen professori Vesa-Pekka Lehdon tutkimusryhmässä. Tulevaisuudessa 3AWater Oy kehittää teknologiaa eteenpäin vastaamaan paremmin hankalien kenttäolosuhteiden ja kaivosympäristön tuomiin haasteisiin ja vaatimuksiin. Ensi kesän ja syksyn aikana yritys suorittaa pilottikokeita yhdessä yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa. Euroopan Innovaatio ja Teknologia Instituutin (EIT) Raw Materials -yhteisön yrityskiihdyttämö on mukana rahoittamassa yrityksen alkuvaiheen kehitystä.

— Teknologiallamme pystytään tehostamaan kaivosten rikastusprosesseja sekä niiden ympäristönvalvontaa. Teollisuuden ympäristövaikutusten minimoimiseksi reaaliaikainen vesien laadunvalvonta on avainasemassa, toteaa Lehto, joka on myös yksi yrityksen perustajajäsenistä.

Tutkijatohtori Tuomo Nissinen, tuomo.nissinen (a) uef.fi, p. 050 564 4418

Professori Vesa-Pekka Lehto, vesa-pekka.lehto (a) uef.fi, p.040 355 2470