Itä-Suomen yliopisto mukaan Business Finlandin rahoittamaan Batteries from Finland -ekosysteemiin kuuluvaan BATCircle -hankkeeseen

Aalto-yliopiston johtaman BATCircle -konsortion päätavoite on synnyttää lisäarvoa akkumetalleja ja -kemikaaleja tuottaville aloille sekä niiden kiertotalouteen.

Business Finland on myöntänyt BATCircle (Finland-based Circular Ecosystem of Battery Metals) –konsortiolle noin kymmenen miljoonan euron rahoituksen. Aallon johtama konsortio parantaa kaivosteollisuuden, metallinjalostuksen ja akkukemikaalien tuotantoprosesseja ja lisää litiumioniakkujen kierrätystä. Se haluaa vahvistaa yhteistyötä yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välillä sekä löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

EU:n mukaan Euroopan akkumarkkinoiden arvo voi nousta 250 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä. BATCircle-konsortion tavoitteena on, että ainakin viiden miljardin markkinat luodaan Suomessa. Erityisen paljon hyödyntämätöntä potentiaalia löytyy akkujen kierrätyksessä.

Litiumioniakkuja käytetään etenkin kulutuselektroniikassa, ja niiden käyttö kasvaa voimakkaasti muun muassa sähköautojen määrän lisääntyessä. Tällä hetkellä litiumioniakuista päätyy kiertoon vain noin viisi prosenttia, kun kierrätystavoitteen pitäisi olla ainakin 95 prosenttia.

Aalto-yliopiston professorin ja BATCircle-konsortion johtajan Mari Lundströmin mukaan on tärkeää, että akkujen kierrätyksen ongelmiin löydetään ratkaisuja lähitulevaisuudessa.

—Meillä on Suomessa merkittävää alan tutkimusta ja osaamista, ja kun BATCircle tuo nämä yhteen, ratkaisujen löytymiseen on todella hyvät mahdollisuudet, Lundström sanoo.

Itä-Suomen yliopisto panostaa projektissa erityisesti akuissa tarvittavien uusien materiaalien valmistukseen. Itä-Suomen yliopiston tutkijoilla on paljon kokemusta ja osaamista akkujen elektrodimateriaalien syntetisoinnista aerosolitekniikan menetelmillä. Aerosolitekniikan menetelmillä tarkoitetaan kaasufaasin synteesiä joko liekki- tai muilla korkean lämpötilan prosesseilla.

Hankkeessa hyödynnetään Kuopion kampukselle juuri valmistunutta Funktiomat -tutkimusinfraa (www.uef.fi/en/web/fine/funktiomat-pilotti), jossa Li-ioniakkujen katodi- ja anodimateriaaleja voidaan syntetisoida riittävän suuria määriä akkujen sähkökemiallisia tutkimuksia varten.

Itä-Suomen yliopiston osahankkeen johtajan professori Jorma Jokiniemen mukaan on tärkeää, että aerosoliprosesseissa voidaan käyttää suoraan suomalaisen kaivannaisteollisuuden tuottamia raaka-aineita.

Akkuteollisuuden painopiste Aasiasta Eurooppaan

Sekä Euroopan unioni, että Suomen hallitus ovat havahtuneet akkumetallien ja niiden arvoketjujen strategiseen merkitykseen ja valtavaan liiketaloudelliseen potentiaaliin. Akkuteollisuutta hallitsevat kuitenkin tällä hetkellä aasialaiset yritykset. Niinpä Eurooppa on vaarassa menettää uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja tulla samanaikaisesti yhä riippuvaisemmaksi tuonnista niin raaka-aineiden kuin lopputuotteidenkin osalta.

BATCircle on osa EU:n Strategista Energiateknologiaohjelmaa (SET Plan), jossa Suomi Aalto-yliopiston ja Outotecin johdolla koordinoi akkualaan liittyvän kierrätyksen tutkimusta. Kansallisessa BATCircle-konsortiossa on mukana kaikkiaan 22 yritystä, neljä yliopistoa, kaksi tutkimuslaitosta sekä kaksi kaupunkia. Projekti on kaksivuotinen ja sen kokonaisbudjetti on yli 20 M€. Hanke kytkeytyy suoraan Business Finlandin Batteries from Finland -kokonaisuuteen.

BATCircle-konsortion muodostavat Aalto-yliopisto, Oulun yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, LUT-yliopisto, Geologian tutkimuskeskus GTK, Teknologian tutkimuskeskus VTT, Boliden Harjavalta Oy, Boliden Kokkola Oy, Suomen Malmijalostus Oy, Fortum Power and Heat Oyj, Fortum Waste Solutions Oy, Freeport Cobalt Oy, Outotec Oyj, Norilsk Nickel Harjavalta Oy, AkkuSer Oy, CrisolteQ Oy, Oy Fennoscandian Resources Ab, Ima Engineering Ltd Oy, Keliber Oy, Latitude 66 Cobalt Oy, Magsort Oy, Mawson Oy, Mine On-Line Service Oy, Mondo Minerals B.V., Suhanko Arctic Platinum Oy, Teraloop Oy, Tracegrow Oy, Vulcan Hautalampi Oy (FinnCobalt), Harjavallan kaupunki  ja Porin kaupunki.

Professori Jorma Jokiniemi, Itä-Suomen yliopisto, p. 040 505 0668, jorma.jokiniemi (a) uef.fi

Professori Mari Lundström, Aalto-yliopisto, p. 040 487 3434, mari-lundstrom (a) aalto.fi