Takaisin

Ekologisuus ja käyttäjien tarpeet lähtökohtina oppimisympäristöjen uudistuksissa

Joensuun kampuksen Futura-rakennuksen sisätilojen täydellinen peruskorjaus saatiin valmiiksi viime vuonna. Green Office -ajattelua tuodaan nyt entistä enemmän käytäntöön, sillä laskentapalvelimien tuottama lämpö otetaan talteen ja hyödynnetään rakennuksen lämmittämisessä.

Futuralla toimivat tällä hetkellä muun muassa Kemian laitos ja kasvatustieteiden osastot. Eri tieteenalojen edustajat kohtaavat nyt luontevasti lounastauoilla samoissa ruokapöydissä.

- Tuntuu kuin olisin ihan uudessa yliopistossa! Olen ollut nyt 16 vuotta Joensuun kampuksella, ja muutto Educalta Futuraan on todellakin virkistävää vaihtelua, sanoo kasvatustieteen professori Päivi Atjonen.

- Toimimme nyt viihtyisissä, moderneissa tiloissa, joissa on huomioitu erityisesti laboratorioiden turvallisuus, ilmanvaihto ja kemikaalien säilytys. Lisää turvallisuutta tuo myös hyvin kontrolloitu kulunvalvonta, kuvailee yli-insinööri Sari Suvanto Kemian laitokselta.

Kuvassa: Laboratorion turvallisuus koostuu useasta tekijästä. Ilmavissa ja valoisissa tiloissa on ilo tehdä kokeita. Kuvassa: Päivi Atjonen, Sari Suvanto ja Mika Suvanto.

– Opetuslaboratorioissa meillä on käytössä ilmoittautumisjärjestelmä ja ohjaajat paikalla kaiken aikaa. Tutkimuksessa jokainen koe tehdään etukäteen suunnitellusti ja niistä pidetään laboratoriopöytäkirjaa. Vaativammat kokeet harjoitellaan tarvittaessa riskit arvioiden, useamman ihmisen voimin. Opintojen alkuvaiheessa ei siis työskennellä yksin laboratorioissa. Jatko-opiskelijat voivat tehdä tutkimuksiinsa liittyviä kokemusta vaativia töitä itsenäisesti, mutta silloinkin ne on käyty ensin läpi ryhmässä, sanoo Kemian laitoksen johtaja, professori Mika Suvanto.

– Laboratorioiden turvallisuuteen on aina kiinnitetty paljon huomiota, mutta nyt tehdyt muutokset esimerkiksi ilmanvaihdossa ovat huomattavasti parantaneet sitä. Kemisteistä tulee ajan myötä kemikaalien suhteen varovaisempia kuin monista muista ihmisistä, koska me tiedämme tarkemmin mitä riskejä kemikaaleissa voi olla, miettii Sari Suvanto.

- Meillä on täällä myös nykyään iso määrä laskentapalvelimia, kun olemme mukana kansallisessa CSC:n koordinoimassa laskentainfrastruktuurissa. Kemian laitoksella on noin 2500 prosessorin muodostama laskentapalvelinkokonaisuus, joka on osa tätä verkostoa, kertoo Mika Suvanto.

Laskennallinen kemia, eli molekyylimallitus johon tarvitaan tehokkaita palvelimia, vie energiaa ja tuottaa paljon hukkalämpöä. Ennen lämpö puhallettiin taivaan tuuliin, mutta nyt se kerätään Green Office -hengessä talteen ja hyödynnetään rakennuksen lämmittämisessä.

Kuvassa: - Lämmön talteenoton lisäksi meillä on oltava tietenkin myös varajärjestelmä eli vesijäähdytys. Lämpötila voi nousta palvelintilassa korkealle todella nopeasti, kertoo Mika Suvanto.
 

Atjosen mukaan Futurassa jo käyttöön otettu ”Smartroom” on myös kiinnostava lisä tavanomaisiin oppimisympäristöihin. Tila mahdollistaa uusien tieto- ja viestintäteknisten laitteiden ansiosta innovatiivisten pedagogisten kokeilujen tekemistä.

- Nuoret opiskelijat ovat nykyään taitavia digiasioissa, ja niin on oltava heidän opettajiensakin.

Laboratorioiden laitteistoa uusittiin laajasti, ja tietokoneiden ohjelmistot latautuvat nyt nopeasti.

- Luentosalien valaistukseen on kiinnitetty huomiota, ja meillä on käytössä muun muassa liikkuvat pöytätasot. Kasvatustieteiden puolella on erityisesti huomioitu allergiat, eli käytössä ovat nyt spesiaalit, vähäpäästöiset pintamateriaalit, lisää Suvanto.

Green Office -hengessä pyritään välttämään myös esimerkiksi paperitulosteita.

- Kampusalueella joutuu nyt hieman sukkuloimaan paikkoja vaihtaessa, mutta ei siitä ole juuri valituksia tullut, kun sukkuloitu on ennenkin. Vuonna 2018 tilapaineet toki suurenevat, kun tänne tulee paljon lisää opiskelijoita Savonlinnasta, lisää Atjonen.

 

140 neliömetrin opiskelijalounge houkuttelee vapaa-ajanviettoon Metrialla

Futuran viereisen Metria-rakennuksen peruskorjaus on nyt puolessa välissä. Metrialla toimii muun muassa Fysiikan ja matematiikan laitos.

- Otimme jo suunnitteluvaiheessa mukaan hyväksi todettuja juttuja Futuralta, ja mukautuvien oppimisympäristöjen osalta myös Oulun yliopistosta. Meillä ei tulevaisuudessa istuta ”kirkonpenkissä” ryhmätyötä tehdessä, vaan tarvittaessa yhden auditorion penkit voidaan pyöräyttää sopivaan asentoon. Tällaiseen haetaan parhaillaan teknistä ratkaisua, kertoo yli-insinööri Pertti Pääkkönen Fysiikan ja matematiikan laitokselta.

- Rakennuksen käyttäjiä osallistettiin jo alussa remontin suunniteluun ja heiltä kysyttiin, millaisia tiloja tarvitaan. Olemme avoimia uusille ajatuksille.

Ennen vuotta 2004 rakennetut puhdastilat uudistettiin täysin, ja ne valmistuivat jo helmikuussa 2016. Lämpöenergia otetaan talteen myös näissä tiloissa.

- Vuonna 2004 valmistuneet puhdastilat olivat käytössä koko ajan, mikä aiheuttaa haasteita remontille. Myös rakennuksen avainjärjestelmä uusitaan, eli avainten hallinnointi tulee olemaan helpompaa.

Metrialla panostetaan erityisesti opiskelijoiden vapaa-aikaan, taloon on valmistumassa 140 neliömetrin opiskelijalounge. Uusien tilojen avajaiset ovat keväällä 2018.

- Sellainen fiilis on, että tänne olisi tullut lisää valoa lasiovien ja vaaleiden pintojen myötä. Luonnonvalo on tärkeää näissäkin tiloissa, kuvailee Pääkkönen.
 

_________________________________________________________________________________________________

Green Office vie ekologisempaan tulevaisuuteen

  • WWF Green Office on käytännönläheinen ympäristöjärjestelmä toimistoille. Sen avulla voidaan pienentää työpaikan ekologista jalanjälkeä sekä vähentää hiilidioksidi- ja kasvihuonekaasupäästöjä.
  • Green Office -toimistot parantavat ekotehokkuuttaan WWF:n kriteerien mukaisesti. Kun kriteerit täytetään, saadaan käyttöön Green Office -merkki. Itä-Suomen yliopisto on mukana Green Office-verkostossa.
  • Futuran lämmöntalteenottojärjestelmä vähentää laskennallisesti kaukolämmön kulutusta noin 400 MWh vuodessa. Todellisuudessa ensimmäisenä vuonna ei aivan vielä päästä noihin lukemiin.
  • Järjestelmä vähentää energiantuotannosta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä.
  •  Futurassa säästetyllä energialla voisi lämmittää vaikkapa 70 neliön rivitaloasuntoa 60–70 vuotta.
  • Futuran lämmöntalteenottojärjestelmä on kokoluokassaan toteutuksena vielä harvinainen, mutta vastaavat järjestelmät lisääntyvät jatkuvasti. Lähes kaikki suuremmat konesalit varustetaan nykyään tällä tekniikalla.
  • Tekniikka on ollut olemassa vuosia ja energiansäästöpotentiaali on merkittävä.
  • Tekniikka edistää Green Officen ajatusta ja on eräänlaista pienen mittakaavan kiertotaloutta.

Lähteet: WWF:n verkkosivut ja Energia- ja elinkaariasiantuntija, DI Henri Piipponen, Granlund Joensuu Oy

Lue lisää Green Officesta http://wwf.fi/vaikuta-kanssamme/greenoffice/mika-green-office/

______________________________________________________________________________________________________

Teksti: Marianne Mustonen
Kuvat: Marianne Mustonen ja Varpu Heiskanen