Dosentti Tero Mustonen nimetty YK:n 6. ilmastoraportin pääkirjoittajien joukkoon

Itä-Suomen yliopiston maantieteen ja historian laitoksen dosentti, FT Tero Mustonen on nimetty YK:n ilmastopaneelin IPCC:n seuraavan, kuudennen raportin luvun pääkirjoittajaksi (Lead Author). Hänen vastuullaan on Eurooppa-luku työryhmässä 2, joka käsittelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia, mukautumista ja haavoittuvuuksia.

Kirjoittajat valittiin 2 858 tutkijan joukosta. Kaiken kaikkiaan 721 tutkijaa työskentelee seuraavien vuosien ajan kuudennen raportin aikaansaamiseksi. Nimitys on merkittävä tunnustus suomalaiselle ilmasto-osaamiselle ja Itä-Suomen yliopiston maantieteen laitoksella tehtävälle ilmastotutkimukselle. Vuoden 2018 Mustonen työskentelee Itä-Suomen yliopiston SOVIKO- ja CORE-hankerahoituksella.

Mustonen on tutkimustyössään erikoistunut kalottialueen ja havumetsävyöhykkeen ilmastonmuutoksen seurantaan, etenemiseen ja vaikutuksiin kahdenkymmenen vuoden aikana. Erityisesti vaikutukset luontaistalouksiin, kuten Siperian, Alaskan, Grönlannin, Kanadan ja Fennoscandian paikallis- ja alkuperäisyhteisöihin ovat olleet tarkastelun keskiössä. Näillä yhteisöillä on myös paljon perinnetietoa siitä, miten muutokset etenevät ja vaikuttavat. Mustonen on toiminut aiemmin merkittävien tiede- ja ilmastopoliittisten selvitysten luvun- ja pääkirjoittajina, mukaan lukien Arktisen ilmaston vaikutusraportti (ACIA), Arktisen luonnon monimuotoisuus -raportin (ABA) pääkirjoittajan toimi 2008–2013 sekä Yhdysvaltain ja Iso-Britannian hallitusten kanssa laadittu Climate Risk Assessment vuodelta 2015, joka omalta osaltaan vaikutti Pariisin sopimuksen aikaansaamiseen.

– Ihmiskunta on ilmastonmuutoksen saralla risteyksessä. Päätökset, joita nyt teemme, ovat olemassaolokysymyksiä – meillä on vielä hetki aikaa muuttaa suuntaamme, Mustonen toteaa nimityksestä.

IPCC:n tiedearviot ovat pohja tavoille, joilla ihmiskunta muodostaa käsityksensä tilanteemme vakavuudesta. On suuri kunnia päästä seuraavien vuosien aikana tähän työhön mukaan. Pyrin edistämään esimerkiksi pohjoista näkökulmaa, kuten saamelaisten perinnetiedon roolia työskentelyssämme. Näillä kansoilla on paljon annettavaa ja toisaalta pohjoiset kansat kohtaavat muutoksen vaikutukset usein ensimmäisten joukossa, hän lisää.

Mustonen on väitellyt filosofian tohtoriksi Joensuun yliopistosta vuonna 2009. Hän on valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta vuonna 2003. Hän on ammatiltaan myös kalastaja Osuuskunta Lumimuutoksessa. Mustonen on voittanut uransa aikana useita ihmisoikeus- ja ympäristöpalkintoja, ja on sukupolvensa arvostetuimpia kalottialueen tutkijoita.

Tero Mustosen painolaatuinen valokuva http://kuvapankki.uef.fi/A/UEF+kuvahakemisto/12958?encoding=UTF-8

Lisätiedot:

Dosentti Tero Mustonen, puh. 040 737 2424, tero(at)lumi.fi