Takaisin

Digitaalisen historian tutkijoiden roadshow Joensuussa 1.-2.2.

Digitaalisen historian tutkijoiden Roadshow saapuu Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampukselle 1.–2. helmikuuta. Kuuteen suomalaiseen yliopistoon suuntautuvalla järjestetään luentoja ja työpajoja uusista digitaalisista työkaluista. Opetusta antaa muun muassa tunnettu amerikkalainen tutkija Jo Guldi ja ruotsalainen mediahistorian tutkija Johan Jarlbrink.

Kiertueen tarkoitus on jakaa tietoja puolin ja toisin sekä vahvistaa tietokoneavusteisen historiantutkimuksen osaamista suomalaisten historiantutkijoiden parissa. Tällä hetkellä yliopistot ovat resurssiensa puolesta epätasapainossa uusien alueiden kehittämisen suhteen, ja kiertueen tarkoituksena on tasoittaa näitä eroja, ja syventää valtakunnallista keskustelua.

Historiantutkijat voivat digitaalisten analyysiohjelmien avulla entistä tehokkaammin ja systemaattisemmin esimerkiksi louhia tietoja miljoonia sanomalehtisivuja sisältävistä verkkoarkistoista. Tällaisia mahdollisuuksia tarjoavat esimerkiksi Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot.

Digitalisoituminen luo sekä valtavia mahdollisuuksia että todellisia uhkakuvia, joista ihmistieteilijät ja muistiorganisaatiot parhaillaan keskustelevat.

Aalto-yliopistosta johdettavaa hanketta vetää teollistumisen historian professori Mats Fridlund. Hankkeen rahoittaa Koneen säätiö.

Roadshow-kiertue alkaa Oulun yliopistosta maanantaina 29.1. ja päättyy Helsingin yliopistoon perjantaina 9.2.

Kiertueen verkkosivu

Lisätietoja:

Itä-Suomen yliopistossa tutkija Antti Härkönen; antti.harkonen(at)uef.fi

Mats Fridlund (på svenska eller engelska) (mats.fridlund(at)aalto.fi, tel. 050 382 3393

Petri Paju (petri.paju(at)utu.fi) puh. 040 83 98 613

Mila Oiva (mila.oiva@aalto.fi) puh. 050-531 7645