Cis-urokaanihappo hillitsee tulehdusta ja allergista reaktiota silmän pinnalla

Väitös silmätautien alalta

Väittelijä: LL Hanna-Mari Jauhonen

Aika ja paikka: 5.12.2017 klo 12, Mediteknia, MD100, Kuopion kampus

Cis-urokaanihapolla (cis-UCA) on lupaavia sekä tulehdusta että allergista reaktiota hillitseviä ominaisuuksia silmän pinnalla. Lisäksi cis-UCA on hyvin siedetty ja turvallinen paikallisesti silmään annosteltuna, todettiin Itä-Suomen yliopistossa tarkistettavassa lääketieteen lisensiaatti Hanna-Mari Jauhosen väitöstutkimuksessa.

Silmän pinta altistuu jatkuvasti ympäristön vaikutuksille, kuten ultravioletti- eli UV-valolle, pölylle ja allergeeneille. Nämä altisteet aiheuttavat oireita ja pahentavat silmän pinnan tulehduksellisia sairauksia, joista tavallisimmat ovat kuivasilmäisyys ja allerginen silmäsairaus. Näiden tilojen hoitamiseksi tarvitaan paremmin kohdennettuja hoitoja.

Urokaanihappo (UCA) on muun muassa ihossa luontaisesti esiintyvä molekyyli, joka imee itseensä UV-valoa. Se lievittää UV-valon aiheuttamaa soluvauriota ja vaimentaa immuunisolujen toimintaa ihossa. Samankaltaisia tulehdusreaktioita on havaittavissa myös silmän pintaosan sairauksissa.

Väitöskirjatutkimuksessa cis-UCA:n vaikutuksia tutkittiin sarveiskalvo- ja sidekalvosoluviljelmissä sekä kahdessa allergisen sidekalvotulehduksen koe-eläinmallissa ja ensimmäisen vaiheen potilastutkimuksessa.

Cis-UCA-altistus esti kokonaan UV-B-valon aiheuttaman interleukiini-6- ja -8-tulehdusvälittäjäaineiden erittymisen ihmisen sarveiskalvo- ja sidekalvosoluviljelmissä. UV-B aiheutti c-jun- ja c-fos-transkriptiotekijöiden aktivoitumisen, mutta niiden DNA-sitoutuminen vaimentui cis-UCA-hoidolla. Cis-UCA:n vaikutus välittyi SAPK/JNK-signaalireitin kautta.  Cis-UCA vähensi myös UV-B:n aiheuttamaa solukuolemaa ja -kasvun häiriintymistä.

Koe-eläinmallissa allergiainduktori C48/80 aiheutti huomattavan punoituksen rotan

sidekalvolla. Tämä lievittyi cis-UCA:lla 12 ja 24 tunnissa yhtä hyvin kuin allergisen sidekalvontulehduksen hoitoon käytettävillä kaupallisilla ketotifeenilla ja deksametasonilla. Ovalbumiinilla aiheutetussa rotan sidekalvon allergiamallissa 2,5-prosenttinen cis-UCA oli vähintään yhtä tehokas kuin kaupallinen antihistamiini, olopatadiini. Cis-UCA esti allergiaan liittyvän verisuonten läpäisevyyden lisääntymisen lähes kokonaan.

Cis-UCA-valmisteen siedettävyyttä silmään annosteltuna tutkittiin fensimmäisen vaiheen potilaskokeessa, jossa terveet vapaaehtoiset annostelivat silmiin kahden viikon ajan joko lumetippoja, 0,5-prosenttisia tai 2,5-prosenttisia cis-UCA-silmätippoja. Vakavia haittavaikutuksia kokeen aikana ei havaittu. Cis-UCA oli hyvin siedetty ja yleisin valmisteeseen liittyvä silmähaitta oli ohimenevä lyhytkestoinen ärsytys.

Tutkimuksen perusteella cis-UCA on uusi lupaava molekyyli silmänpintaosien tulehdus- ja allergiasairauksien lisätutkimuksiin.

Lääketieteen lisensiaatti Hanna-Mari Jauhosen väitöskirja Effects of cis-Urocanic acid on ocular surface: Cell culture, experimental animal and clinical studies tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii dosentti Minna Vesaluoma Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Kai Kaarniranta Itä-Suomen yliopistosta.

Väittelijän painolaatuinen kuva on osoitteessa https://kuvapankki.uef.fi/A/UEF+kuvahakemisto/12494?encoding=UTF-8