Aivojen muovautuvuus kiinnostaa kansainvälisessä magneettikuvauskokouksessa

Itä-Suomen yliopiston järjestämä kansainvälinen tieteellinen magneettikuvauskokous, Kuopio Bio-NMR Workshop, kokoaa 8.–9. kesäkuuta Kuopioon 120 tutkijaa ja asiantuntijaa eri puolilta Eurooppaa. Teemana on aivojen muovautuvuuden kuvantaminen.  Kokouksen yhteydessä järjestetään myös alan tärkeimmän kansainvälisen järjestön ISMRM:n pohjoismaisen jaoksen tapaaminen.

Aivot muovautuvat kehityksen ja oppimisen myötä, mutta myös vaurioiduttuaan. – Nykyisillä menetelmillä aivojen muovautuvuutta voidaan kuvantaa yhä tarkemmin sekä mikrorakenteiden että verkostojen tasolla, professori Olli Gröhn kertoo.

Professori Olli Gröhn (oik.) isännöi Kuopio Bio-NMR Workshopia ja apulaisprofessori Jin Hyung Lee Stanfordin yliopistosta kuuluu vieraileviin puhujiin.

Huippuluokan neurokuvantamista on Itä-Suomen yliopistossa vahvistettu entisestään suuntaamalla siihen strategista tutkimusrahoitusta. Yliopiston tutkijat esittelevät kokouksessa muun muassa uusia aivojen mikrorakennetta kartoittavia magneettikuvausmenetelmiä ja hyperpolarisoitua magneettikuvausta, joka mahdollistaa aineenvaihdunnan reaaliaikaisen kuvantamisen. Aihe on erityisen ajankohtainen Kuopion kampuksella, sillä A.I. Virtanen -instituutin biolääketieteellisen kuvantamisen yksikköön saadaan lähiaikoina Suomen ensimmäinen leimattujen merkkiaineiden hyperpolarisaation mahdollistava laitteisto.

Ajankohtaisia näkökulmia aivojen muovautuvuuden kuvantamiseen esittelevät myös vierailevat puhujat, kuten apulaisprofessori Jin Hyung Lee Stanfordin yliopistosta. Leen tutkimusryhmä käyttää tutkimuksissaan optogenetiikkaa, jossa aivosoluja muokataan niin, että ne voidaan aktivoida valolla. Toiminnallisen magneettikuvauksen avulla nähdään, miten niiden aktivoiminen vaikuttaa muualle aivoihin.

– Näin voidaan kartoittaa hermoverkkojen toimintaa aivoissa. Menetelmä tuo uusia näkymiä aivosairauksien diagnostiikkaan ja hoitoon, Lee toteaa.

Kuopio Bio-NMR Workshop järjestetään nyt jo 18. kerran. Tieteelliseen kokoukseen huipentuu myös kahden Itä-Suomen yliopiston tällä viikolla isännöimän kansainvälisen kurssin ohjelma. EU:n rahoittamien ECMED- ja SynaNet-verkostojen tutkijat ja opiskelijat ovat perehtyneet kursseilla monipuolisesti aivojen kuvantamismenetelmiin.

Teksti Ulla Kaltiala Kuvat Tuija Hyttinen