Adamant NeuroTracking voitti Orionin ideakilpailun

Itä-Suomen yliopiston sovelletun fysiikan laitoksella työskentelevä Adamant NeuroTracking -tiimi osallistui ideallaan Orionin järjestämään Oriontation 100 ideaa -kilpailuun. Idea valittiin parhaaksi Orionin 100 -juhlavuoden kunniaksi järjestetyssä Symposium-gaalassa, jossa Orion Oyj:n toimitusjohtaja Timo Lappalainen julkisti valinnan. Adamant NeuroTrackingin lisäksi tilaisuudessa palkittiin myös kaksi muuta tiimiä.

Oriontation-kilpailussa etsittiin uusia ideoita ihmis- ja eläinpotilaiden hoidon tutkimus- ja kehitystyöhön, ja siihen tuli suomalaisista yliopistoista yli 80 hakemusta. Kilpailussa oli kolme kategoriaa, joissa jokaisessa parhaaksi valittu idea palkittiin 10 000 eurolla.

Adamant NeuroTracking keskittyy elämänlaadun lisäämiseen Parkinsonin taudista kärsiville potilaille, ja on menetelmä Parkinsonin taudin arviointiin ja hoidon suunnittelun tueksi. Ratkaisu lisää tietoa hoidon vasteesta ja potilaan oireiden vaihtelusta pitkäaikaisen lihassähkötoiminnan ja liikkeen mittauksen, sekä datan analysoinnin avulla. Orionin valintaperusteissa mainittiin myös idean mahdollinen käytettävyys lääkekehityksessä. Idean taustalla on yli kymmenen vuoden tutkimus Itä-Suomen yliopistossa, jonka kaupallistamista vuoden 2018 aikana tukee myös Business Finland ja EU:n aluekehitysrahasto. Menetelmä on yleisemmin käytettävissä alkuvuodesta 2019.

Adamant NeuroTracking -tiimi on koostumukseltaan monipuolinen. Kaupallistettavan idean tutkimuksellisesta osaamisesta vastaa tutkijatohtori Saara Rissanen, liiketoiminnan suunnittelusta tutkija Pauli Turunen ja sensoriteknologiaosaamisesta professori Pasi Karjalainen.

Tutkijatohtori Saara Rissanen, p. 050 3497749, saara.rissanen@uef.fi

Tutkija Pauli Turunen, p. 050 352 4500, pauli.turunen@uef.fi