3.4. Ohjauksen koulutuksen Segregaatio stop -seminaari, Joensuu

Aika: 3.4.2019, klo 9.30–17

Paikka: Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kampus, Metria-rakennus, auditorio M100, Yliopistokatu 7

Järjestäjä: Filosofisen tiedekunnan Kasvatustieteiden ja psykologian osasto, ohjauksen koulutus

Miesten ja naisten sekä suomalaisten ja muitten työt?  Kuinka ohjauksessa huomioimme sukupuolen ja etnisyyden merkityksiä nuorten koulutuspoluilla?

Suomessa on monilla mittareilla suku­puolten mukaan vahvasti eriytyneet eli segregoituneet koulutus­alat ja työ­markkinat. Jako miesten ja naisten töihin on säilynyt sitkeästi, jopa vahvistunut joillain aloilla. Samaan aikaan koulutussosiologiset tutkimukset ovat antaneet viitteitä myös koulutuspolkujen etnisestä ja rodullistetusta eriytymisestä.

Miten sukupuoli ja etnisyys, entä alueellisuus, vaikuttavat nuorten tulevaisuuden suunnitteluun ja miten näitä asioita huomioidaan opinto- ja uraohjauksessa? Kuinka ohjauksessa onnistutaan tukemaan monenlaisia, myös normaalista poikkeavia elämänkulkuja sekä tutkimaan nuorta ympäröivää yhteiskuntaa sellaisena, jona se aukeaa tai sulkeutuu kunkin nuoren asemasta ja elämänhistoriasta?

Tule pohtimaan ja keskustelemaan kanssamme näistä kysymyksistä. Seminaari on ilmainen ja avoin kaikille kiinnostuneille.

Ilmoittautumiset kahvitarjoilua varten pyydetään 28.3. mennessä: Ilmoittautumislomake

Ohjelma

9.30-12 Teema I: Sukupuoli, alueellisuus ja etnisyys nuorten koulutusvalinnoissa

klo 9.30 Seminaarin avaus – miksi tämä aihe?
YTT yliopistonlehtori Anne-Mari Souto, Itä-Suomen yliopisto, ohjauksen koulutus

klo 9.35 Sukupuolelle epätyypilliset amisvalinnat
Dos, tutkimusprofessori, Tommi Hoikkala, Nuorisotutkimusverkosto, Purkutalkoot -hanke

klo 10.10 Sukupuoli syrjäseudulla asuvien nuorten kouluttautumisessa
yliopistonlehtorit YTT Päivi Armila & YTT Mari Käyhkö, Itä-Suomen yliopisto

klo 10.40 Etnisyyden ja rasismin merkityksiä nuorten koulutusvalinnoissa
YTT, yliopistonlehtori Anne-Mari Souto, Itä-Suomen yliopisto

klo 11.20 kommenttipuheenvuoro teemaan I sekä keskustelua
KT, lehtori Seija Koskela, Jyväskylän ammatillinen opettajakorkeakoulu

klo 12-13 lounas (omakustanteinen)

klo 13-15 Teema II: Opinto- ja uraohjaus segregaatiota purkamassa

klo 13-13.40 Sukupuolitietoinen uraohjaus
FT, yliopettaja Päivi-Katriina Juutilainen, Haaga-Helia ammatillinen opettajakorkeakoulu, Tasa-arvoa ja reformia -hanke

klo 13.40-14.20 Kohti yhteiskuntakriittisesti virittynyttä ohjausta
KT, dos. kouluttaja, työnohjaaja Sanna Vehviläinen & yliopistonlehtori YTT Anne-Mari Souto, Itä-Suomen yliopisto

klo 14.20 - kommenttipuheenvuoro Teemaan 2 sekä keskustelua
KT, dos. lehtori Sauli Puukari, Jyväskylän yliopisto

klo 15-15.30 kahvitauko (SetStop -hanke tarjoaa)

klo 15.30-17 Teema III: Kohti koulutuksen ja ohjauksen yhdenvertaisuutta?

klo 15.30 Sukupuolten tasa-arvo opetussuunnitelmissa
KM, nuorempi tutkija Salla Myyry, Itä-Suomen yliopisto

16.00-16.45 Ohjauksen koulutuksen SetStop-gradukimara:
Suhteissa rakentuva toimijuus - Yliopistoon jatkaneiden maahanmuuttajataustaisten nuorten elämänkulku ja toimijuus, Marina Cafaro
Sukupuolelle epätyypilliset koulutusvalinnat ammattikorkeakouluopiskelijoiden kokemina, Elisa Ahonen
Mitä feminismi merkitsee ohjauksen opiskelijoille, Sonja Åberg

16.45 Yhdenvertaisuuden edistäminen ohjauksen koulutuksissa & seminaarin yhteenveto
yliopistonlehtori YTT Anne-Mari Souto & KT dos. Sanna Vehviläinen

Lisätietoja seminaarista anne-mari.souto(a)uef.fi sekä hankkeesta https://setstop.wordpress.com/

Seminaari on osa Sukupuolen ja muut erot huomioivan tasa-arvosuunnittelun ja -työn sisältöjen kehittäminen Suomen opettajan- ja opinto-ohjaajan koulutuksiin =  SetSTOP-hanketta, joka saa rahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Hanketta johtaa Oulun yliopisto.