16.1. Muuttuva päihdetyö Pohjois-Karjalassa, Joensuu

Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitos, Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus ja Karelia-ammattikorkeakoulu järjestävät seminaarin "Muuttuva päihdetyö Pohjois-Karjalassa".

Paikka: Itä-Suomen yliopisto (UEF), Joensuun kampus. Aurora-rakennus, auditorio AU100, Yliopistokatu 2, B-sisäänkäynti

Aika: 16.1.2018, klo 8.30–15

Sosiaali- ja terveydenhuolto elää valtakunnallisesti ja paikallisesti muutoksen aikaa. Siun sote -kuntayhtymän myötä Pohjois-Karjala on myös valtakunnallisen muutoksen edelläkävijöitä. Päihdetyö on niin ikään muutoksen alla; suuria kysymyksiä liittyy esimerkiksi päihdehuollon rooliin sosiaali- ja terveydenhuollon rajapinnalla sekä ennaltaehkäisevän päihdetyön asemaan.

Seminaarissa esitellään maakunnan omaleimaista päihdetyötä, käsitellään asiakkaan oikeuksia, jaetaan tietoa toimivista paikallisista käytännöistä ja tuodaan esille kokemuksen ääniä päihdetyön kentältä. Päivien tarkoituksena on herättää keskustelua päihdetyöstä ja siihen liittyvistä kokemuksista ja näkemyksistä.

Seminaariin ovat tervetulleita kaikki päihdetyöstä kiinnostuneet, kuten alan toimijat, tutkijat ja päättäjät.

08.30 Ilmoittautuminen ja Selvä baari avoinna!

Päivän puheenjohtajana Heidi Poikonen

09.00 Seminaarin avaus, Pirjo Vesa, yliopettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu, Kokemuksen ääni -video

09.15 Asiakkaan oikeudet ja hoitoon pääsy, Heidi Poikonen, yliopisto-opettaja, Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitos

Musiikkiesitys, muusikko Matias Kangas

10.00 Sosiaali- ja terveydenhuollon näkökulma pohjoiskarjalaiseen päihdetyöhön, Jarmo Hakulinen, sosiaalityöntekijä, Siun sote

10.45 Lounas (omakustanteinen)

11.45 Työvälineitä ja ideoita päihdetyöhön – Toimintamalleja Pohjois-Karjalasta
- Päihdetyön poikkeavat polut, Saila Musikka, päihde- ja yhteiskuntatyön diakoni, Pielisensuun seurakunta
- Ikaros-hanke, Katja Hämäläinen-Puhakka, yhteisökehittäjä, Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistys
- Päihdekuntouttava toiminta, Jukka Malinen, vastaava päihdeterapeutti, Tervasalo Oy
- Päihteettömät tapahtumat, Juuso Sikiö, ISYY
- Naiserityisyys päihdetyössä, sosionomit Katja Näätänen ja Jenni Kääpä, Hoitokoti Tuhkimo
- Ennaltaehkäisevän päihdetyön malli lapsille ja nuorille, terveydenhoitajat Sari Mehtonen ja Leena Naumanen, Siun sote kouluterveydenhuolto

13.15 Kahvitauko ja esittelypisteisiin tutustuminen
Esittelypisteet löytyvät seminaaritilan ala-aulasta ja ovat avoinna ilmoittautumisen yhteydessä sekä tauoilla.

13.45 Kokemuksen ääniä -paneelikeskustelu
Puheenjohtajana Heidi Poikonen