Takaisin

10.–27.4. Verkkoteos Kuopion ilmanlaadusta

Kuvataiteilija Katarina Karppisen verkkoteos Musta Hiili on esillä Snellmania-rakennuksen aulan infonäytöllä 10.–27.4. Se on reaaliaikaiseen Kuopion keskustan ilmanlaatudataan pohjautuva verkkoteos, jota katsellessa voi kurkistaa mustahiilipienhiukkashahmon elämään.

Tavoitteena on ollut yhteentörmäyttää tiedettä ja taidetta sekä kehittää teos, joka heijastelee mielikuvia ilmanlaadusta ja pienhiukkasista. Verkossa näkyvä teos on monen osa-alueen summa. Taustalla liikkuvat hiukkaset ja taustan väri, etualan videot ja teoksen ääniraidat – kaikki nämä osat määräytyvät mittaustulosten mukaan, jotka haetaan ohjelmakoodin avulla Ilmatieteenlaitoksen avoimen datan rajapinnasta.

Teoksen datan mittauspaikaksi on rajattu Kuopion keskusta, koska terveydelle haitallista pienhiukkasaltistumista tapahtuu eritoten kaupungeissa. Teos on saanut alkunsa Itä-Suomen ilmatieteellisen tutkimuskeskuksen tutkimusalasta. Pienhiukkasiin keskittyneet tutkijat Kuopiossa tuottavat tietoa ilmakehän koostumuksesta ja sen vaikutuksesta auringonsäteilyn kulkuun ilmakehässä sekä tekevät näihin liittyviä mittauksia ja mallinnusta. Yhteistyö Karppisen ja ilmatieteen tutkijoiden kanssa sai alkunsa vuonna 2016 Pohjois-Savossa toimivan Valokuva- ja mediataideyhdistys Valmed ry:n Näkyjä-hankkeen kautta. Hankkeessa on ollut ajatuksena tuoda taidetta tavanomaisten galleriaympäristöjen ulkopuolelle kaikkien helposti saavutettavaksi.

Pienhiukkaset eivät aiheuta itsessään tunnereaktioita. Katupöly tai pakokaasut saavat olon kurjaksi, mutta tieteellinen hiukkanen on lähes abstrakti. Teoksen syntyprosessin aikana Karppinen on herätellyt mielikuvitusta näkemään pienhiukkasten elämänkaaria. Verkkoteos reagoi mitattuun dataan tavalla, joka viestii esimerkiksi siitä kuinka ilman suhteellinen kosteus vaikuttaa epäpuhtauksien näkymiseen ja pienhiukkasten määrä ilmassa auringon nousujen ja laskujen näyttävyyteen. 

Itä-Suomen ilmatieteellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Harri Kokkolan mukaan mittaustuloksien esittäminen taiteen keinoin avaa aivan uuden näkökulman. –  Musta Hiili -teoksessa tuloksia ei yritetä visualisoida niin, että tuloksia olisi helpompi ymmärtää vaan ne ohjaavat sitä miltä teos näyttää ja kuulostaa. Teoksen tulkitseminen jää katsojalle, päinvastoin kuin mihin tutkija pyrkii visualisoidessaan tutkimustuloksia, Kokkola toteaa.

Verkkoteoksen videot näkyvät päivitetyillä Mozilla Firefox ja Google Chrome selaimilla jotka tukevat HTML5 -videota. MUSTA HIILI - Verkkoteos ilmanlaadusta ja pienhiukkasista, 2017 http://katarinakarppinen.fi/mustahiili

Lisää teoksesta Lapin AMK-opinnäytetyön kirjallisessa osassa: https://tinyurl.com/yd87a2j8. Teoksen ohjelmoinnista ovat vastanneet Tuukka Pasanen ja Sami Maaranen.

 

Lisätietoja:

Kuvataiteilija Katarina Karppinen, p. 050 375 2106, teakatarina(at)gmail.com, katarinakarppinen.fi

Itä-Suomen ilmatieteellinen tutkimuskeskus

Erikoistutkija Harri Kokkola, p. 050 433 0312, harri.kokkola(at)fmi.fi

Itä-Suomen yliopisto

Viestintäpäällikkö Petri Hynynen, p. 050 407 8996, petri.hynynen(at)uef.fi

 

 

Verkkoteoksen värit enteilevät näyttävää auringonlaskua. Hiukkasia on mittausdatan mukaan ilmassa paljon (vas. ylhäällä ja alhaalla). Aurinko on laskenut ja tausta siksi tumma. Hengitettävien hiukkasten määrä hyvin korkea (oik. ylhäällä). Pilvisyys on korkea eli taustan väri harmaa. Hiukkasten (PM2,5 ja PM10) määrä ilmassa koholla (oik. alhaalla).